God gammeldags liderlighed – og fire andre album, du skal høre lige nu

AOK
Musik
Guide

Teenagebreakups, ekstatisk hvirvelvindspop og listig millennium-r&b. Berlingskes musikredaktør guider dig til de bedste nye album lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne om albummets død er stærkt overdrevne. Selvom der bliver zappet som aldrig før, har streamingtjenester ikke taget livet af det gode albumformat. Singler er snacks, albummet den fulde menu. Det er her, musikerne viser formatet og folder deres kunstneriske visioner fuldt ud.

Berlingskes musikredaktør lytter hver uge til alt det nye og guider dig her til fem stærke album, der skiller sig markant ud i strømmen af nyt.

1

Athletic Progression: »Cloud high in dreams, but heavy in the air«

Dansk jazz er i disse år ved at få en seriøs ungdommelig overhaling i disse år, og et af den nye bølges mest markante navne er Athletic Progression. En ung trio af uhyggeligt dygtige musikere fra Aarhus, der bare bliver ved med at hæve den  musikalske barre.

Således også på deres nyligt udsendte tredje album, der fortsætter deres eksplorative ekskursioner ud i rytmisk halsbrækkende grooves, funky baslinjer og kalejdoskopiske tangenter. Samspillet slår seriøst gnister, og især Jonathan Ludvigsen er et monster bag trommerne. Ikke noget under, at udlandet også er begyndt at få øje på de her drenge. De er i særklasse, også internationalt, inden for den her svært definerbare hybrid af jazz, soul og instrumental hiphop.

Fang dem live, hvis du kan.

Lyt til albummet her:

2

Olivia Rodrigo: »SOUR«

Det 18-årige stortalent Olivia Rodrigo slår med sit debutalbum fast, at megahittet »Drivers license« ikke var en enlig svale.

Med et teenagebreakup som tematisk omdrejningspunkt skriver og synger hun sig med stor indlevelse gennem helt intime ballader, storladen powerpop og et par vrængende poppunkknaldperler, der skurrer på den helt rigtige måde.

Det burde ikke rigtig fungere, men det gør det. Måske fordi teenagelivet netop er spændt ud mellem ekstreme følelsesmæssige yderpoler: vrede, tristesse, frustration, utilstrækkelighed, usikkerhed og fuck dig-attitude.

Herfra er der ingen tvivl: Generation Zs nye store stjerne har meldt sin ankomst.

Læs hele anmeldelsen her.

Lyt til albummet her:

3

Erika de Casier: »Sensational«

Sanger og producer Erika de Casier er et helt særligt talent på den danske musikscene. Og nu har vi hende ikke længere for os selv. Hendes andet album, »Sensational«, er netop blevet udsendt internationalt på det sagnomspundne britiske indie-selskab 4AD.

Og der er da også noget unikt over de Casiers intime – nærmest hviskede – take på 90ernes og 00ernes mest højglanspolerede og futuristiske r&b. Tænk TLC, Aaliyah, Brandy & Monicas »The Boy Is Mine« men med knap så store og sassy armbevægelser. Erika de Casier er mere subtil og snigeren. Mere cool. Og en kick ass-producer i egen ret.

Så på med høretelefonerne og ud i storbyens regnvåde gader. Dér lyder den her plade helt … sensationelt.

Lyt til albummet her:

4

Kristian Leth: »Stormen«

Kristian Leth lyder på sit tredje soloalbum, »Stormen«, som en mand på gyngende grund. Måske fordi albummet er blevet til under sidste års coronalockdown i New York, hvor han er bosat.

Midt i orkanens øje lyder han som en mand, der for en gangs skyld ikke har alle svarene. Og det klæder ham. Det er sange, der er fulde af tvivl og usikkerhed. Men som heldigvis også tør – eller måske rettere insisterer – på at finde et håb og lys i mørket.

Resultatet er et blændende godt album fuld af iørefaldende og håndvarme indierocksange stemt i håbefuld mol.

Læs hele artiklen her.

Lyt til albummet her:

5

Girl in red: »If i could make it go quiet«

22-årige Marie Ulven er under kunstnernavnet girl in red på få år blevet Norges nye store musikalske håb, og på debutalbummet indfrier hun forventningerne med en samling åbenhjertige og superfængende sange om at være ung, lesbisk, forelsket, ængstelig, deprimeret og ja, godt gammeldags liderlig.

De private mikrodramaer forløses dragende flot i musikkens møde mellem mørke indierockguitarer og gigantiske pophooks. Ulven er ikke bange for at skrive om alt det svære, og det er vildt fascinerende i al sin rå og selvudleverende ærlighed.

Lyt til albummet her: