Festival aflyser: »Vi kaster håndklædet i ringen, fordi rammerne er for usikre«

Danske festivaler venter stadig på en udmelding om, hvordan de kan holde coronasikker festival til sommer. Nu aflyser første danske festival, Gutter Island.

Før coronavirus, her et foto fra sommeren 2018, var der ingen problemer ved at afholde festivalen Gutter Island. Nu har de aflyst for andet år i træk på grund af coronapandemi og nedlukning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gregers Raith/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et benhårdt år for kulturlivet. Mens spillesteder, museer og biografer fortsat står tomme, venter musikbranchen på en udmelding for sommerens festivaler. Men selvom vi kun er i begyndelsen af marts, har den første danske festival allerede nu valgt af aflyse deres 20. udgave til august.

Gutter Island Garage Rock Festival er siden 2000 blevet afholdt hver andet år i august på Masnedø syd for Vordingborg for 1.000 dedikerede garagerockfans. I 2020 valgte festivalen ligesom de fleste andre at udskyde på grund af corona. Men for et par uger måtte bestyrelsen igen tage en tung beslutning.

»Vi kaster håndklædet i ringen, fordi rammerne er for usikre. Dels er der en økonomisk risiko for at brænde inde med udstyr og catering for hundrede tusinder af kroner og bindende kontrakter, og dels har vi ikke en stor organisation, der kan sadle om om en måned,« siger talsmand Kasper von Madsen, der til daglig er leder af spillestedet Richter i Gladsaxe.

Ifølge Kasper von Madsen hænger aflysningen sammen med festivalens musikprofil – størstedelen af gæsterne er over 45 og kommer for at høre garagerock og feste igennem.

»Vores gæster er både bankdirektøren og pædagogmedhjælperen, der kommer for at dyrke musikken, drikke øl og feste igennem i tre dage. Vi kan ikke lave det for et siddende publikum. Vi har ikke lyst til at ændre på vores dna og lave en lightversion af Gutter Island,« siger Kasper von Madsen.

Politisk beslutning

Gutter Island er ikke den eneste festival, der har holdt krisemøde i bestyrelsen. I januar valgte den store engelske festival Glastonbury med 100.000 deltagere at aflyse årets festival. Ligeledes har den spanske festival Primavera i Barcelona aflyst.

De fleste danskere bliver nok lidt trætte ved tanken om endnu en sommer uden koncerter, fadøl og fest. Hos Dansk Live, der er brancheorganisation for danske spillesteder og festivaler, er talsperson Esben Marcher dog optimistisk på grund af det digitale coronapas, som regeringen lancerede i begyndelsen af februar.

Esben Marcher, talsperson hos Dansk Live

»Tiden er den værste faktor. Vi har brug for, at Mette Frederiksen går ud og siger, hvad vi må i festivalbranchen.«


Men han efterlyser en klar udmelding om sommerens restriktioner og de praktiske rammer for coronapasset. For mange festivaler vil allerede have musikprogrammet klar om et par uger.

»Der er stor idérigdom i festivalbranchen, og mange arbejder med en plan A og plan B med færre gæster. Men vi venter på en udmelding om, hvordan vaccinepasset kommer til at fungere i praksis. Principielt kan man godt afholde festivaler, men det er i sidste ende en politisk beslutning,« siger Esben Marcher:

»Tiden er den værste faktor. Vi har brug for, at regeringen melder ud, hvad vi må i festivalbranchen. Selvom det er professionelle arrangører, så kræver det et kæmpe apparat at følge nye restriktioner eller aflyse. Mange festivaler har allerede udsolgt, så de kan ikke aflyse, med mindre det er pålagt af myndighederne.«

Coronapas er ikke en nok

Det er netop den situation, Gutter Island står i. Der er stadig for mange ubekendte faktorer – også i forhold til underleverandører. Derfor gør det ikke en forskel for den lille festival, at der kommer et coronapas.

»Vi har ikke ressourcer til helt nye sikkerhedsrestriktioner eller lokalt testcenter. Vi kom ud af sidste år uden røde tal. Men vi har ikke egenkapital til at aflyse om en måned. Fordi så har vores underleverandører allerede brugt flere hundrede tusinder på materialer,« siger Kasper von Madsen.

»Men jeg håber, at mine kolleger på andre festivaler kommer til at lave festival til sommer. Fordi vi trænger alle sammen til at komme ud og drikke øl og høre musik,« siger han.