Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når man ser listen over de nominerede til årets Grammy Awards, er der to ting, der springer én i øjnene.
For det første står Beyoncé til at blive aftenens helt store vinder med hele ni nomineringer, blandt andet i de prestigefulde kategorier for Årets album, Årets plade og Årets sang.
Med i alt 88 nomineringer i løbet af sin karriere har r&b-sangerinden rekorden som kunstneren med flest nomineringer nogensinde – en rekord, som hun for øvrigt deler med sin mand, rapperen Jay-Z.
For det andet er det bemærkelsesværdigt, at nogle af de seneste års mest populære kunstnere – rapperen Drake og duoen Silk Sonic, der består af r&b-sangeren Bruno Mars og rapperen Anderson .Paak – efter eget valg ikke er nomineret i nogen kategorier.
Det vidner også om den fundamentale identitetskrise, The Grammy Awards har befundet sig i det sidste par år.
Skarp kritik fra Drake
Netop Drake har længe haft et anstrengt forhold til Grammy Awards, der uddeles af Recording Academy.
Rapperen har været nomineret 47 gange, men har kun modtaget fire Grammys – blandt andet i 2016, hvor han fik en Grammy for Bedste rapsang og Bedste rap performance for »Hotline Bling«. Det har han senere kritiseret, da han mener, sangen er et popnummer, og at han blev nomineret i rapkategorien, fordi han er sort.
I 2019 blev Drake igen hædret for Årets rapsang, denne gang for »God's Plan«, og han leverede følgende svada fra scenen, inden tv-transmissionen blev afbrudt af en reklame:
»Det her er en branche, hvor de, der bestemmer, nogle gange er folk, der måske ikke forstår, hvad en knægt af blandet race fra Canada eller en smart spansk pige fra New York (...) prøver at sige. Men min pointe er, at du allerede har vundet, hvis folk synger med på hvert et ord af dine sange, hvis du er en helt i din hjemby.«
Ifølge reglerne skal kunstnerne selv indstille deres musik til The Grammys. Men fra 2021 og frem valgte Drake ikke at indstille sine seneste album, »Certified Lover Boy« og »Honestly, Nevermind«.
Da r&b-stjernen The Weeknd ikke blev nomineret i nogen kategorier for sit populære album »After Hours«, fulgte han i 2021 i Drakes fodspor og boykottede prisuddelingen. I et interview med underholdningsmediet Variety sagde han:
»Jeg er fortsat uinteresseret i at være en del af the Grammys, især efter at de selv har indrømmet, at de har været korrupte i alle disse årtier. Jeg kommer ikke til at indsende (musik, red.) i fremtiden.«
Adele foran Beyoncé
Det er dog ikke kun kunstnere, der har kritiseret Grammy Awards. I løbet af 10erne har en række markante musikjournalister og kritikere som The New York Times' Jon Caramanica kritiseret juryen for at være gammeldags og tilbageskuende.
De stemmeberettigede medlemmer består af musikproducere, sangskrivere og professionelle musikere.
I et essay i The Atlantic i 2017 anklagede journalisten Spencer Kornhaber prisuddelingen for at »tilsidesætte sort, visionær musik til fordel for hvid traditionalistisk musik«.
Kritikken af Grammy Awards minder om den kritik, der har været af Oscar-uddelingerne. Kritikpunkterne går især på, at Grammy-uddelingerne ofte forbigår sorte kunstnere, selvom kunstnere som Drake, Beyoncé, The Weeknd, Rihanna, Kendrick Lamar, Lil' Nas X, Nicki Minaj, Pharrell Williams og Cardi B har domineret hitlisterne op gennem 10erne.
I 2017 vakte det massiv kritik, da Adele fik en Grammy for Årets bedste album foran Beyoncé, der havde udsendt mesterværket »Lemonade«. I sin takketale sagde den britiske sanger endda, at hun ikke kunne modtage prisen, fordi hun mente, at Beyoncé fortjente den for sit album.
Den situation kan de to sangere reelt komme til at stå i igen, da både Adeles tredje album, »30«, og Beyoncés discoinspirerede »Renaissance« er nomineret til den prestigefulde pris for Årets album.
Der skal nok blive ramaskrig, hvis Beyoncé endnu engang taber til Adele.
Imødekommer kritikken
Ifølge kritikerne hænger underrepræsentationen af sorte kunstnere sammen med, at størstedelen af jurymedlemmerne i Recording Academy, der står bag Grammy Awards, er midaldrende, hvide mænd, der kommer fra magtfulde stillinger i musikbranchen.
Siden 2010 har kun to sorte kunstnere vundet kategorien Årets album – nemlig Bruno Mars i 2017 for »24K Magic« og sangeren og sangskriveren Jon Batiste i 2021 for albummet »We Are«.
I kølvandet på kritikken fra Drake og The Weeknd har Recording Academy ændret sin nomineringsproces. I 2021 sagde direktøren for Recording Academy, Harvey Mason Jr., der også er producer og sangskriver:
»Jeg vil sige, at vi udvikler os hele tiden. Og det seneste år kommer vi, ligesom de seneste år, til at se på, hvordan vi kan forbedre vores prisuddeling, inklusive nomineringsprocessen.«
Ændringerne består blandt andet i, at antallet af medlemmer, der bestemmer, hvem der skal have prisen i de fire største kategorier, stiger fra 15-30 til at omfatte samtlige 11.000 medlemmer af Recording Academy. De fire største kategorier er Årets album, Årets udgivelse, Årets sang og Bedste nye kunstner.
Generation Z-stjerner
Men debatten om Grammy Awards afspejler også den transformation, musikbranchen har været igennem de sidste ti år som følge af, at sociale medier og streamingtjenester har revolutioneret vores musikforbrug.
Popstjerner anno 2023 er ikke længere afhængige af pladekontrakter med multinationale pladeselskaber og prestigefulde musikpriser for at slå igennem.
Se bare på den nye generation af popstjerner som Lil Nas X, Doja Cat, Central Cee, Olivia Rodrigo, PinkPantheress og CKay, der ved hjælp af sociale medier som YouTube, Instagram og TikTok har opbygget en stor, dedikeret fanbase.
De har alle startet deres karrierer på TikTok uden et stort pladeselskab i ryggen.
Det er sigende for udviklingen, at de fleste af de sange, der er nomineret til Årets sang, er numre, der er gået viralt på TikTok, for eksempel Beyoncés »Break My Soul«, Harry Styles »As It Was«, Lizzos »About Damn Time«, Steve Lacys »Bad Habit« og den relativt ukendte kunstner Gayles »ABCDEFU«.
Det er musikbranchens gamle magthierarkier, der ramler sammen med Generation Z – det vil sige dem, der er født efter 1997 og er vokset op med internettet som legeplads.
De gør tingene selv, laver deres egne regler og boykotter Grammy-uddelingen, hvis de føler sig oversete. Og hvis man har flere millioner følgere på YouTube, Instagram eller TikTok, har man ikke brug for noget så gammeldags som en prisuddeling for at blive anerkendt.
Det er Grammy Awards, der har brug for fortsat at være relevant for den nye generation af popstjerner og ikke omvendt.
Det er 13 år siden, at Drake udsendte sin debut »Thank Me Later« og 10 år siden, at han vandt en grammy for Bedste rapalbum. Og selv om han ikke er en af dem, der har slået igennem via TikTok, kom han i 2020 med en subtil sviner til Grammy Awards på sin Instagram-profil:
»Jeg tror, vi skal stoppe med at tillade os selv hvert år at blive chokerede over den manglende forbindelse mellem vigtig musik og de her priser og bare acceptere, at det, der engang var den højeste form for anerkendelse, måske ikke betyder noget længere for de kunstnere, der eksisterer nu, og dem, der kommer efter«, skrev rapperen og nævnte også Lil Baby, Pop Smoke og Popcaan som kunstnere, der er blevet forbigået ved The Grammys.