Dansk rockhåb vender stærkt tilbage – og fire andre sange, du skal høre lige nu

AOK
Musik
Guide

Fuck-dig-fornemmelser, talentfulde søstre og bløde 80er-hjerter. Berlingskes musikredaktør peger på de fem bedste sange lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Streaming er både en gave og en forbandelse. Hver eneste dag bliver der uploadet 60.000 nye sange på Spotify, der i forvejen rummer millioner af numre. Det er mere musik, end nogen af os nogensinde kan nå at lytte til.

Så hvad er værd at lytte til? Hvilke numre skiller sig ud? Berlingskes musikredaktør skærer her igennem strømmen af nye udgivelser og guider dig til de fem bedste og mest uomgængelige sange lige nu.

1

Joyce: »Lev beskidt«

Bedst som vi for Gud ved hvilken gang har erklæret rockmusikken for død, kommer der en række ny bands og viser tænder. Lige nu er The Minds of 99 kongerne herhjemme, men kronprinserne kunne meget vel vise sig at hedde Joyce.

Corona satte en stopklods i bandets vej mod toppen, men nu er de klar til at samle depechen op igen med »Lev beskidt« – en sang der rocker sejt både i højden og drøjden og bliver sunget med den helt rigtige attitude og fuck-dig-fornemmelse af bandets forsanger Sebastian Wegener.

»Hellere leve beskidt end at leve som dig,« lyder det i omkvædet. Hvem sagde rocken var død?

Lyt til sangen her:

 

 

2

Prisma: »Villains Of The Night«

Og mere rock fra den hjemlige andedam. Prisma er et helt nyt bekendtskab for mig, men hold nu op, hvor har de to søstre bag navnet bare tur i den allerede på deres debut-ep »Inside Out«.

»Villains Of The Night« er en afsindigt fængende rocksang, der både formår at svinge som ind i helvede og suse afsted med 120 km/t med drømmenes faner hævet til kamp. Det lyder som et usandsynligt møde mellem Stereolab og U2 inden de blev frelste, og det er slet ikke tosset, skulle jeg hilse og sige.

Bestemt et band, der er værd at holde øje med.

Lyt til sangen her:

3

Pil: »Inde i mig«

Den danske 80er-revival fortsætter ufortrødent på seneste single fra talentfulde Pil, der tidligere på året var blandt vinderne af DRs Karrierekanonen.

På »Inde i mig« synger hun med en fin og lavmælt sårbarhed i en stille regn af blidt brusende synthesizere og trommemaskiner, der får mig til at tænke på gode gamle Rocazino.

Det er egentlig ikke, fordi Pil gør voldsomt meget væsen af sig som sanger, men det fungerer bare rigtig godt her.

Nogle gange skal der bare ikke mere til.

4

Kanye West: »Believe What I Say«

Kanye Wests nye album »Donda« er en lang og sjælesøgende affære, der kaster mere skygge end lys. Mindeværdige beats og store hooks er forholdsvis sjældne gæster. Men når de så kommer, så rammer de også bare med dobbelt styrke.

»Believe What I Say« er et af den slags numre. Her er rent faktisk en basgang og et beat, man kan bevæge sig til. Men genistregen – det der får det til at kilde i lysthuset – er den måde, Kanye og hans kumpaner manipulerer et sample af Lauryn Hill-klassikeren »Doo Wop (That Thing)« fra 1998.

I stedet for bare at køre hooket, har de sakset en lille del af introen, som de så nærmest spiller som et instrument, der skaber nye både rytmiske og harmoniske teksturer.

Kanye, når han er bedst.

Lyt til sangen her:

5

ABBA: »Don’t Shut Me Down«

ABBA er tilbage! Knap 40 år efter de svenske pop-giganter gik i opløsning, er der nu et spritnyt album på og en større digital koncertrække i 2022.

Som en forsmag har gruppen udsendt to helt nye sange. Og det slipper de faktisk ganske hæderligt fra, selvom der er lige lovlig mange musicalstrygere i sovsen.

»Don’t Shut Me Down« er den bedste af de to. Her trækker ABBA os ud på dansegulvet, og det hjælper på fordøjelsen at få rørt sig lidt.

Vi er ovre i den mere »Dancing Queen«-inspirerede ende af registret. Lifligt orkestreret dansegulvekstase med en dybblå melankolsk åre og en tekst, der anerkender årene, der er gået, men samtidig insisterer på at pege frem.

Lyt til sangen her: