Dansk Live kritiserer nøl med kompensation: »Festivalerne lever på bankernes nåde«

En rundspørge foretaget af Dansk Live viser, at tre fjerdedele af de adspurgte festivaler endnu ikke har modtaget kompensation for de aflyste festivaler i 2020.

»Det har været en udfordring for os, med en meget lang og omfattende ansøgningsproces, som endda har indbefattet at vi har skullet lave ansøgningerne om i flere omgange,« siger talsmand for Smukfest Søren Eskildsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Joy Mogensen (S) sagde i april 2020, at hun ville give de trængte festivaler »ro i maven«, efter festivalerne blev aflyst på stribe.

Men nu, snart et år efter, har tre fjerdedele af de danske festivaler stadig ikke fået kompensation for sidste års aflyste arrangementer. Det viser en rundspørge, som interesseorganisationen Dansk Live har lavet blandt sine medlemmer.

Kun syv af de adspurgte 27 festivaler har således fået kompensation, og det kan ifølge Dansk Live føre til uigenkaldelige konsekvenser for det danske festivallandskab.

»Vi ser ind i anden sommer i træk, hvor festivalerne bliver aflyst. Og at så mange festivaler endnu ikke har set skyggen af kompensation fra sidste år, betyder jo, at de lige nu lever på bankernes og kreditorernes nåde. Og det er naturligvis helt uholdbart,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, i en pressemeddelelse.

Blandt de festivaler, der ikke har fået kompensation, kan nævnes Musik i Lejet, Smukfest, NorthSide, Tinderbox og Tønder Festival. Blandt de festivaler, der har fået kompensation kan nævnes Skagen Festival, Vilde Vulkaner og Roskilde Festival.

Som Berlingske i sidste måned skrev, så har forløbene om hjælpepakkerne i både 2020 og 2021 allerede fået en række af landets største festivalarrangører til i skarpe toner at kritisere de stort opslåede redningskranse for at være trukket ud for længe og for – stik imod intentionen – at have skabt stor utryghed i branchen.

Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest er fuldstændig enig i Esben Marcher og Dansk Lives analyse, siger han fredag morgen til Berlingske.

»Det har været en udfordring for os med en meget lang og omfattende ansøgningsproces, som endda har indbefattet, at vi har skullet lave ansøgningerne om i flere omgange. Det har gjort, at vi har været nødt til at sikre kapitalberedskab på anden vis. Vi tror selvfølgelig på, at pengene nok skal komme, men at forløbet har været så enormt langstrakt, har gjort en i forvejen meget kompleks situation at navigere i endnu mere kompleks,« siger Søren Eskildsen fra Smukfest.

Berlingske har spurgt Kulturministeriet om, hvorfor det tager så lang tid.

Kulturministeriet henviser til Erhvervsministeriet, hvorfra Berlingske nu afventer svar.