Minister skal forklare ringe opklaring i bandekrig

Flere partier på Christiansborg er skuffede over politiets lave opklaringsprocent af skudepisoderne i bandekonflikten. Justitsministeren afkræves en redegørelse i sagen.

Et overvågningskamera fangede gerningsmanden bag det seneste opgør i Københavns bandekrig, hvor HA-medlemmet Brian Sandberg blev lettere såret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Flere partier på Christiansborg er utilfredse med, at politiet i København ikke har formået at opklare majoriteten af de 24 skudepisoder siden august, der har plaget hovedstaden i den verserende konflikt mellem rockere og indvandrere. Socialdemokraterne vil allerede nu afkræve justitsminister Brian Mikkelsen en redegørelse for, hvorfor efterforskningen halter, og om der fra politisk hold kan gøres mere.

»Det er ikke acceptabelt. Man må kunne finde veje til at få stillet de ansvarlige til regnskab for de skyderier. Man må kunne finde nye måder til at finde ud af, hvem der har affyret våbnene. Og kan man ikke det, og det ikke handler om ressourcer, så må man spørge, om der mangler lovgivning, overvågning eller andet. For det kan ikke være rigtigt, at man kan rende rundt i gaderne og skyde, uden at det som hovedregel bliver opklaret,« siger partiets retsordfører Karen Hækkerup.

»Ikke tilfredsstillende«
Dansk Folkeparti lægger samme utilfredse linje: »Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Jeg er ikke i tvivl om, at politiet gør, hvad det kan og prioriterer det højt. Men hvis over halvdelen af de alvorlige skudepisoder i bandeopgøret ikke har medført sigtelser eller tiltaler, så er det ikke tilfredsstillende,« siger restudvalgets formand, Peter Skaarup, der dog sætter sin lid til, at de 300 ekstra betjente, som forligspartierne bevilligede politiet i november og dedikerede til bekæmpelse af banderne, vil sikre et gennembrud.

En bevilling, der kom efter Berlingske Tidendes talrige afsløringer af politisvigt og politireformens mangler.

De Konservatives Tom Behnke, der selv er tidligere betjent, vælger at se optimistisk på det og forventer, at de kriminelle stik imod alle traditioner vil begynde at sladre, hvis politiet får hul på den første sag:

»Det er selvfølgelig træls, at det trækker ud med at få gennembrud og vidneforklaringer,« siger Tom Behnke. »Men man er nødt til at se i øjnene, at vidnerne ikke hænger på træerne i det her miljø. Det er et spørgsmål om, at der pludselig sker ting i miljøet, som får folk til at tale. Og så kommer det som en tsunami, hvor alle pludselig melder sig og ønsker at fortælle deres historie,« siger Tom Behnke, der mener, at politiet griber opgaven rigtigt an.

Justitsminister Brian Mikkelsen mener også, at politiet er på rette spor. Han forventer, at de ekstra betjente samt en ny strategi, hvor politiet vil ramme bandemedlemmerne på pengepungen, vil virke.

»Det var jo sådan, man fik Al Capone i Chicago i sin tid – han var både morder, pengeafpresser og voldsmand, men han blev ikke dømt for mord, men skatteunddragelse. Det er den måde, man kan tage de her bandemedlemmer på, hvoraf nogle er involveret i skudepisoderne. Det er svært at efterforske, fordi de involverede ikke vil sige noget, og de dækker over hinanden. Det er et meget svært miljø at komme ind i, men politiet er konstant på nakken af dem og har taget en stor gruppe for bl.a. ulovlig våbenbesiddelse. Så de er på rette spor, vil jeg mene,« siger Brian Mikkelsen.