Vesterbro eller Ballerup? Minister ser »et potentiale« i at flytte uddannelser ud af København

Uddannelses- og forskningsministeren vil vende en udvikling, hvor udbuddet af pædagoguddannelser i Storkøbenhavn er gået fra ni steder til i dag et enkelt.

»Det er en del af regeringens udspil, at vi gerne vil have uddannelser tættere på der, hvor danskerne bor, og det gælder også Vestegnen,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kigger på kortet over videregående uddannelser i Danmark, bemærker hun især et forhold.

»Vi har set en ret markant centralisering af uddannelser i hovedstadsområdet,« siger hun:

»I Storkøbenhavn er vi gået fra at kunne læse pædagog ni steder til et sted.«

Den udvikling vil regeringen vende, og det skal ske ved at udflytte videregående uddannelser fra København og landets tre andre store byer til resten af landet.

Det betyder blandt andet, at Københavns Professionshøjskole (KP) skal flytte flere hundrede studiepladser til Vestegnen eller til Københavns omegn samt Hillerød.

KP vurderer på baggrund af regeringsudspillet Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund og egne beregninger, at institutionen skal udflytte 650 studiepladser og samtidig oprette 500 nye.

Ikke mindst udsigten til at skulle uddanne pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere på et campus på Vestegnen skaber som beskrevet i Berlingske stor undren på KP.

»Jeg ser et potentiale i at lægge de her uddannelser et andet sted og i andet miljø end på kæmpestore Campus Carlsberg,« siger Ane Halsboe-Jørgensen om flytteplanerne.

»Med respekt for...«

Vil det imødekomme den store efterspørgsel på uddannede pædagoger og lærere i hovedstaden at sprede uddannelserne mere ud?

»Det er med respekt for, at der rekrutteringsudfordringer i Hovedstaden, at vi ikke rykker uddannelserne langt væk fra København. Vi har jo ikke flyttet det hele til Hillerød eller til Helsingør, men jeg savner et bevis på, at det har været det rigtige at gå fra ni steder til et sted at uddanne pædagoger,« siger ministeren:

»Vi ønsker forskellige uddannelsesmiljøer og at have de her tilbud andre steder end midt inde i København. Det er en del af regeringens udspil, at vi gerne vil have uddannelser tættere på, hvor danskerne bor, og det gælder også Vestegnen.«

På KP siger rektor Stefan Hermann, at et nyt campus på Vestegnen vil skabe unødig uddannelseskonkurrence, fordi det ud over at skulle konkurrere om de studerende med selv Campus Carlsberg også skal konkurrere med professionshøjskolen Absalons campus i Roskilde?

»Forhåbenltig bliver de nye uddannelser del af nogle nye miljøer, der kan være med til at skabe muligheder for nogle nye studerende,« siger ministeren.

Hun noterer sig, at det »ikke er lykkes af besætte pladserne til blandt andet pædagoguddannelse »inde på Carlsberg«.

Vesterbro eller Ballerup?

Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen er der »stor forskel på at læse på Vesterbro end i eksempelvis Ballerup«.

»Jeg ser et potentiale i at skabe nogle forskellige miljøer og gøre eksempelvis pædagoguddannelsen tilgængelig i flere lokalmiljøer for flere personer,« mener hun.

Så du og regeringen vil godt lægge hånden på kogepladen og sige, at nu flytter vi ud, og så vil flere søge?

»Det her er vores bud,« siger hun:

»Jeg forventer, at det at være tilgængelig flere steder vil gøre noget godt for rekrutteringen.«

Ifølge Stefan Hermann bliver det dyrt at udflytte, ligesom KP skal finansiere det selv?

»Vi lytter til bekymringerne, og det må selvfølgelig ikke gå ud over kvaliteten,« siger ministeren.