Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ønsker De at blive tituleret formand, forkvinde eller forperson?
Det er måske et spørgsmål, lederne af de forskellige udvalg i Hvidovre Kommunes forvaltning snart skal tage stilling til.
I hvert fald hvis det står til Charlotte Munch fra Venstre, der sammen med SF har indstillet et forslag, Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tirsdag aften, når der er møde på Rådhuset.
Helt konkret foreslås det, at det fremadrettet skal være op til den enkelte, om man vil tituleres efter sit køn eller i stedet gøre brug af det mere neutrale »forperson«, fremfor at alle per automatik tiltales som »formand«, da det kan virke provokerende for nogle.
Det fremgår af dagsordenen for mødet, at forslagsstillerne finder det »uacceptabelt«, at man indtil nu har holdt fast i den »kønsdiskriminerende gruppeformandsbetegnelse«.
»Vi kvinder vil ikke længere tituleres udvalgsformand eller gruppeformand, men udvalgsforkvinde eller gruppeforkvinde,« som det fremgår af forslaget.
Charlotte Munch har en idé om, at nogen vil se forslaget som »et forsøg på at være woke«, men »det kan hun ikke tage sig af«. I stedet fokuserer hun på at ændre den socialkonstruktivistiske opfattelse af køn, så man tilgodeser alle, uanset om man opfatter sig som mand, kvinde eller noget tredje.
»Forslaget skal sikre en fremtidig rummelighed i magtens centrum. Det skylder vi os selv og de kommende generationer, som allerede har gjort op med de forældede tituleringer. Diversitet i al sin enkelthed er ønskværdigt i et moderne samfund, og det gælder også i relation til tituleringer. Det er dit køn, dit valg og ingen andres,« lyder det fra hende.
Hvorfor er det vigtigt for Venstre?
»Vi synes, det er oldnordisk, at man holder fast i brugen af »formand«. Vi er jo kvinder. Men det er vigtigt at understrege, at vi ønsker, at det skal være frivilligt.«
Er det nødvendigt at tage op? Kunne man ikke bare aftale det?
»Ja, for ellers slår det ikke igennem på officielle dokumenter. Og det synes jeg er vigtigt.«
Hvorfor tager I det op nu?
»Der er jo altid et tidspunkt, hvor man tager noget op. Vi mener, at kønnene bør være jævnbyrdige, og det gælder også i måden, vi titulerer hinanden på.«
Hvordan forventer du, at forslaget bliver modtaget?
»Det er ret spændende. Jeg ved jo godt, hvor Dansk Folkeparti står. Men jeg synes, det bliver svært for Socialdemokratiet at være imod, når man tænker på det, Trine Bramsen lige har foreslået om kvoter.«
Kommunalbestyrelsens møde finder sted i aften tirsdag klokken 18.00, og forslaget er det femte punkt på dagsordenen. Findes der et flertal i aften, bliver forslaget vedtaget.