Ung mand påtalte vild knallertkørsel og blev stukket med kniv: Politiet advarer om stigende vrede i trafikken

I løbet af torsdag oplevede Midt- og Vestsjællands Politi to grove tilfælde af vejvrede. Det er to voldsomme tilfælde, men fra Rigspolitiet lyder det, at danskerne er blevet mere utålmodige i trafikken. »Folk holder mere på deres ret,« siger Rigspolitiet.

»Vi oplever tit, at der bliver råbt og kastet håndtegn, og at konflikter i trafikken på andre måde bliver optrappet,« siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rådet for Sikker Trafik/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften var en ung mand ude at gå tur med sin kæreste og parrets hund i Roskilde, da to unge mænd på en knallert kom blæsende forbi i høj fart, hvilket den unge mand ifølge Midt- og Vestsjællands Politi »påtalte«.

Vidner beretter om efterfølgende diskussion og tumult, før de unge mænd stak manden med en kniv og stak af på knallerten.

Tidligere samme dag blev en 49-årig mand ifølge politiets døgnrapport truet med en kniv på en afkørselsrampe ved Solrød, efter at han under kørsel på motorvejen havde gestikuleret til en 25-årig mand i en anden bil, at han skulle holde til højre på motorvejen.

Offeret fra Roskilde er uden for livsfare, men de to gerningsmænd er endnu ikke pågrebet. I et sparsomt signalement beskrives de som cirka 20-årige mænd med udenlandsk baggrund, og den ene skulle have langt, olieret hår. Den 25-årige fra sagen om vejvrede i Solrød er både blevet anholdt og sigtet for trusler på livet.

Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

»Pludselig er der måske en, der ikke vil finde sig i at få en finger, og så kan det eksplodere fuldstændigt.«


Episoderne har ikke umiddelbart nogen forbindelse, men ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er de en del af et større mønster. Vejvrede er nemlig et fænomen, som politiet ser stadig mere til, lyder det.

»Knivstikkeriet i Roskilde er ikke noget, der sker hver dag, men vi ser umiddelbart en stigning i vejvrede og vold og trusler i forbindelse med trafik,« siger kommunikationsrådgiver Camilla Broholm, Midt- og Vestsjællands Politi.

»Tåbeligt eller ej«

Den opfattelse deler de hos Rigspolitiet, hvor man særligt oplever, at folk bliver fortsat mere egoistiske i trafikken, siger Christian Berthelsen, der er pressetalsmand i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

»Folk holder mere på deres ret, uanset om det er tåbeligt eller ej. Folk er mere utålmodige, og vi ser enormt meget tæt kørsel, hvor folk presser hinanden i trafikken, fordi nogle måske synes, at de har mere ret til at køre i en vognbane end andre,« siger Christian Berthelsen.

Han anerkender, at nogle bilister også burde blive bedre til for eksempel at holde til højre på motorvejen, men mener, at der aldrig kommer noget godt ud af at presse andre i trafikken eller at lege politibetjent over for dem.

»De to sager fra Roskilde og Solrød er ekstreme eksempler, for vi ser ikke hver dag, at der bliver trukket kniv eller andre våben. Men vi oplever tit, at der bliver råbt og kastet håndtegn, og at konflikter i trafikken på andre måde bliver optrappet,« siger Christian Berthelsen.

Og så er der trods alt kortere vej til, at situationen eskalerer yderligere, siger Christian Berthelsen.

»Pludselig er der måske en, der ikke vil finde sig i at få en finger, og så kan det eksplodere fuldstændigt.«