Ukendte gerningsmænd og upassende »glimt i øjet« gav Helsingør en hovedpine – nu er politikerne enige

Tirsdag skal Helsingørs kultur- og turismeudvalg drøfte fremtiden for et overmalet portræt af den skandaleombruste rejsekonge, Simon Spies. Men der lader ikke til at være megen tvivl.

 
Allerede i august blev Simon Spies-portrættet på pladsen af samme navn udsat for hærværk, idet vejskiltet blev stjålet. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diskussionen har bølget frem og tilbage i månedsvis.

Nu ser det ud til, at i hvert fald en del af Helsingørs hovedpine er løst. Der tegner sig således et politisk flertal for, at et stort murmaleri af den skandaleombruste Simon Spies skal males endegyldigt over.

Det handler dog ikke om rejsekongens systematiske sexmisbrug af og vold mod mindreårige piger – eller hans nazistiske tilbøjeligheder. Det handler om, at det ville være spild af penge at forsøge at fjerne det hærværk, der for knap en måned siden ramte portrættet. Det skriver Helsingør Dagblad.

I november skrev ukendte gerningsmand i versaler »PÆDOFIL!« hen over Spies' ansigt – og satte byrådet i lidt af en kattepine.

For skal man bruge penge på at genskabe billedet af den skandaleramte rejsekonge? Eller give efter for hærværksudøverne og male Simon Spies over?

Tirsdag skal Helsingørs kultur- og turismeudvalg drøfte det overmalede portræts fremtid. Alt tyder på, at Simon Spies ikke længere skal blinke til forbipasserende på pladsen som – indtil videre – stadig bærer hans navn.

Upassende glimt i øjet

Netop udtrykket i Simon Spies' øjne er blevet en torn i Knud Mogensens. Han er medlem af Helsingørs kultur- og turismeudvalg for De Radikale.

»På det billede har han sådan et glimt i øjet, og med alt vi ved, og at nogle af de berørte fra sagen stadig lever, så synes jeg, at det udtryk ikke virker passende,« siger han til TV 2 Lorry.

Andre medlemmer lægger især vægt på, at det vil være dyrt – måske umuligt – at genskabe portrættet.

»Jeg går ind for, at vi maler muren hvid nu, hvor vi ved, at maleriet alligevel ikke kan renoveres. Min frygt ville alligevel være, at der ville komme graffiti igen,« siger udvalgsformand Michael Mathiesen (K) til Helsingør Dagblad.

Han refererer til, at en lokal ekspert i murmalerier, Elisabetta Saiu, har vurderet, at det slet ikke kan lade sig gøre, eller i hvert fald vil blive meget, meget dyrt, at restaurere portrættet.

Kommunen skiftede mening

Det er ikke første gang i nyere tid, Simon Spies-kunstværket på Simon Spies Plads har været udsat for hærværk.

Balladen begyndte i sommer, da en DR-dokumentar afdækkede, at Spies i 60erne og 70erne betalte ansatte for sex og for at få lov til at udøve vold mod dem, mens de var helt unge.

Det blev ikke meget bedre, da Berlingske senere kunne afsløre, at Simon Spies har haft nære bånd til nazismen.

I august blev skiltet med teksten »Simon Spies Plads« fjernet i nattens mulm og mørke. Få dage senere dukkede et nyt, hjemmelavet skilt op. Skiltet, som i ujævne typer atter døbte pladsen efter Spies, blev hurtigt ledsaget af ord som »sadist« og »svin« – og efterfølgende blev bogstaver malet over, så der i stedet stod »Mon Pi s Plads«.

Kommunen oplyste i august, at man hverken agtede at anmelde tyveriet af skiltet eller hærværket til politiet – i »respekt for den verserende debat«.

Da »PÆDOFIL!«-graffitien tonede frem i november, afholdte kommunen sig da også fra at politianmelde sagen i en lille uge. Men så skiftede man mening, og Nordsjællands Politi blev alligevel inddraget.

Rekordmange henvendelser

Spørgsmålet om, hvorvidt pladsen fortsat skal være opkaldt efter Simon Spies, som den har været siden en milliondonation fra Simon Spies Fonden i 1993, står stadig ubesvaret fra Helsingør Byråds side.

Borgmester Benedikte Kiær (K) har tidligere sagt, at hun mener, at Simon Spies Plads skal omdøbes til det gamle navn, Svingelport – og at vægmaleriet kan blive fjernet i forbindelse med en kommende renovering.

Efter voldsom debat opfordrede Helsingør Kommune borgerne til at komme med forslag til, hvad pladsen fremover skal hedde.

Kommunen modtog et rekordstort antal henvendelser – 1.398 for at være præcis – og ifølge TV 2 ønskede flere end 1.000 af dem, at pladsen skal beholde sit nuværende navn.

I sidste ende er beslutningen dog op til Helsingør Byråd, som skal tage endelig stilling på et møde 30. januar.