Svenske naboer strømmer til København. De kan blive løsningen på et dansk problem

Ambitionerne om en dansk-svensk metropol har i årevis ligget i ruiner. Nu kan især en bestemt faktor være med til at genoplive det tætte samarbejde over Øresund.

Svenske Zahraa Alkhafaji er taget med sin veninde Sali Alahmad og 400 andre svenske jobsøgende til Amager. »Der er intet arbejde derhjemme, så hvorfor ikke prøve?« lyder det fra Zahraa Alkhafaji. Hun håber på at blive matchet med en af de mange danske virksomheder, der mangler arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Zahraa Alkhafaji har længe ledt efter arbejde, men forgæves.

Hun har længe overvejet at søge andre steder hen og har nu taget beslutningen.

Derfor har Zahraa Alkhafaji sat sig til rette i en bus med kurs mod København.

»Jeg er taget afsted, fordi det næsten er umuligt at finde job i Malmø. Min moster bor i København, så jeg er ret god til dansk og har længe overvejet at søge job i København,« fortæller hun.

Zahraa Alkhafaji er sammen med 400 andre jobsøgende malmøborgere steget ombord på de busser, der kører dem til jobmesse i Bella Center på Amager.

Det er tredje gang, at jobmessen afholdes. En række virksomheder og politiske organisationer står bag, og endnu en gang er håbet at matche arbejdstagere med virksomheder, der mangler arbejdskraft.

Blandt jobmessens 40 virksomheder er Scandic Hotels Group, Coop, Tivoli og Netto. Det er nogle af de virksomheder, 20-årige Zahraa er interesseret i at tale med. Hun færdiggjorde gymnasiet i sommer og vil bruge et sabbatår på at tjene penge.

»Jeg vil gerne noget med service, for jeg har arbejdet på McDonalds i Malmø. Og det virker til, at der er mangel på arbejdskraft i den branche herovre i Danmark.«

Lav ledighed i Danmark

Mens manglen på arbejdskraft er rekordhøj i Danmark, er situationen i Malmø den stik modsatte – her vrimler det med arbejdsløse. I Malmø er 13,3 procent arbejdsløse, mens ledighedsprocenten i København og omegn er på 3,2 procent.

Især er manglen på arbejdskraft i København stor. Fra maj til oktober sidste år var der ifølge Dansk Erhverv 36.910 forgæves rekrutteringer.

»Danske virksomheder mangler i den grad medarbejdere. På jobmessen møder virksomhederne arbejdstagere, der kommer med engagement for at arbejde. Så jobmessen er en fantastisk god måde at matche virksomheder med jobsøgende,« fortæller Peter Langg Nielsen, formand for Dansk Industri Hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Derfor er jobmessen en oplagt mulighed for at få mere arbejdskraft til virksomhederne, påpeger formand for Dansk Industri Hovedstaden Peter Lang Nielsen,

»Det er jo tosset, at vi har ledige stillinger i København, når vi ti kilometer herfra har folk gående rundt og lave ingenting. Jobmessen – og yderligere samarbejdet over Øresund på længere sigt – er winwin, for begge parter bliver rigere. Det danske samfund får mere arbejdsaktivitet og det svenske samfund skal betale for færre, der er på offentlig forsørgelse.«

Svensk-dansk metropol over Øresund

Siden indvielsen af Øresundsbroen i 2000, har ambitionen om en fælles dansk-svensk metropol eksisteret gennem det politiske samarbejde Greater Copenhagen, men i det seneste årti har samarbejdet været udfordret.

Flygtningekrisen i 2015 udløste en årelang grænsekontrol ved Øresundsbroen og på færgerne i Helsingør, og senere har coronanedlukninger skabt lukkede grænser og rejserestriktioner, som har besværliggjort pendlerlivet.

Nu er det tid til at få samarbejdet tilbage på kurs, mener direktør for Greater Copenhagen Tue David Bak.

»Det dansk-svenske samarbejde er vigtigt, fordi der er en masse dygtige folk, der kan få udvidet muligheden for at få job. Det har været træge vilkår, så vi håber at kunne bruge situationen til at skabe opmærksomhed om det fælles arbejdsmarked. Jobmessen i Bella Center er blot et ud af en række initiativer,« fortæller han.

En rundspørge blandt Dansk Industris medlemmer viser, at fire ud af ti virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Forhandlinger om skatteforhold på vej

For Zahraa Alkhafaji er muligheden for et job i Danmark attraktivt – blandt andet fordi den danske krone er mere værd end den svenske.

Der er dog flere forhold, der skal forbedres, hvis pendlerlivet mellem de to lande skal være attraktivt, mener formand for Dansk Erhverv Hovedstaden Peter Lang Nielsen.

»Mængden af mennesker, der pendler over Øresund, har været nedadgående. Det er der ikke et rationelt argument for, når vi ønsker et fælles arbejdsmarked. Vi skal sikre, at det er attraktivt, og derfor vil vi i april holde et møde med de nordiske ministre om beskatning.«

Også direktør for Greater Copenhagen Tue David Bak mener, at skatteforholdene er det vigtigste at få ændret.

Derudover er gode transportforhold ifølge direktøren afgørende for at få svenskere til dagligt at tage turen over grænsen og omvendt. De svenske og danske myndigheder har længe arbejdet på at undersøge mulighederne for at bygge en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg. Hvis byggeriet af tunnelen vedtages, er det planen, at projektet skal indledes i 2024 eller 2025 og stå færdigt i 2030.

»Det betyder noget, at man kan komme hurtigt til arbejde, så vi mener, at tunnelen er aktuel,« fortæller Tue David Bak.

Da 20-årige Zahraa går hjem fra jobmessen, har hun talt med flere virksomheder og fået aftalt en jobsamtale hos Coop. I april afholder Greater Copenhagen, Dansk Erhverv og Dansk Industri en ny jobmesse i Malmø, hvor det er de danske virksomheder, der skal tage turen over broen.

400 svenskere blev fragtet fra Malmø til Amager for at være med på jobmessen i Bella Center. I alt deltog 2.567 jobsøgende på jobmessen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.