»Stram« budgetaftale giver dødsstødet til populær skøjtehal i hovedstaden: »Uden is er det fuldstændig umuligt at holde interessen«

Hundredvis af børn og unge i Tårnby Kommune må formentlig vinke farvel til deres skøjtehal til januar. Kommunalpolitiker er frygtelig ked af beslutningen, men siger, at der ikke er nogen anden udvej.

 
Tårnby yngste borgere må finde sig et andet sted at spille ishockey de kommende år. Kastrup Skøjtehal skal nemlig lukke. Det er konsekvensen af en budgetaftale, som politikerne i Tårnby nåede til enighed om mandag. Video: Facebook Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

22-årige Louise Wassard Stielund er nærmest født ind i Kastrup Skøjtehal. Hun er kommet i hallen, siden hun var helt spæd, og i dag er hun ansat som træner i Tårnby Skøjteklub, der bruger hallen til at træne. Hun elsker at ræse afsted over isen.

Men fra 1. januar 2023 må hun formentlig vinke farvel til sin højt elskede skøjtehal. Partierne bag dette års budgetaftale i Tårnby Kommune er nemlig blevet enige om at lukke Kastrup Skøjtehal, som hundredvis af børn og unge gør brug af. Det fremgår af en pressemeddelelse, som partierne bag aftalen – Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Konservative, Tårnby Listen og løsgænger Benny Bindslev – er afsendere på.

Beslutningen kommer som et chok for brugerne, Tårnby Skøjteklub og ishockeyklubben Ama’r Jets. Det fremgår af et åbent brev, som en række idrætsorganisationer har sendt til politikerne i Tårnby Kommune:

»Danmarks Ishockey Union (DIU), Dansk Skøjte Union (DSU) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) vurderer, at beslutningen reelt betyder et farvel til ishockey- og skøjtesporten i Tårnby og Kastrup og dermed også 500 børns foretrukne fritidsaktivitet. En aktivitet, der hver anden weekend afholder alkoholfri diskoteker, og som er et tilløbsstykke for byens unge – i øvrigt 100 procent drevet af frivillige forældre,« fremgår det af brevet.

I en pressemeddelelse begrunder forligspartierne lukningen med, at skøjtehallen er en af kommunens største energislugere, fordi den er forældet energimæssigt. Den står desuden over for en snarlig renovering, hvilket vil koste kommunen »et større beløb«. Derfor er partierne blevet enige om at lukke hallen for at reducere driftsudgifterne og energiforbruget.

Ifølge partierne bag budgettet er der til gengæld fundet finansiering til at genoptage processen med byggeriet af en ny skøjtehal i 2026. Byggeriet skulle egentlig været gået i gang i år, men blev udskudt på grund af stigende priser.

DIU, DSU og DIF udtrykker forståelse for, at kommunen føler sig nødsaget til at håndtere de stigende energipriser. Idrætsorganisationerne frygter imidlertid, at lukningen vil få store konsekvenser for idrætten i Tårnby:

»Uden is er det fuldstændig umuligt at holde interessen ved lige frem til 2026, hvor kommunen har til hensigt at starte processen med at bygge en ny skøjtehal.«

Risiko for opløsning

Louise Wassard Stielund, der bruger mange af sine vågne timer i Kastrup Skøjtehal, fortæller, at hallen har stor betydning for lokalområdet:

»Skøjtehallen er et samlingspunkt for både børn, unge og voksne i Tårnby Kommune. Det er et frirum for børnene, og det er ikke dem alle sammen, som trives i skolen. Her hjælper det i den grad, at de kan komme ned i skøjtehallen og få tankerne et andet sted hen,« siger hun og tilføjer, at der også er lektiehjælp, fællesspisning og andre sociale aktiviteter i hallen.

Den 22-årige skøjtetræner forudser, at lukningen af skøjtehallen kan betyde det værste for de to klubber, der til daglig bruger hallen:

»De to klubber vil formentlig blive opløst, i og med at politikerne siger, at arbejdet med den nye skøjtehal først vil gå i gang i 2026. Og der er ikke plads til alle vores skøjteløbere eller ishockeyspillere i andre skøjtehaller i nærområdet. Det betyder, at der er mange børn, der muligvis ikke kommer til at dyrke noget sport, fordi de bare gerne vil dyrke ishockey eller skøjteløb.«

»Frygtelig ked af«

Berlingske har henvendt sig til Klaus Bach (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget og medlem af Børne- og Skoleudvalget i Tårnby Kommune, for at få uddybet overvejelserne bag beslutningen. Han fortæller, at kommunens økonomi er hårdt presset:

»Vi har været nødsaget til at kigge på, hvor vi kan reducere vores omkostninger. Derfor kigger vi på de områder, hvor de virkelig store omkostninger ligger, og det er blandt andet sådan noget som skøjtehallen og svømmehallen. De er meget driftstunge,« siger han og påpeger, at kommunens skøjtehal og curlingbane tegner sig for ti procent af kommunens samlede elforbrug.

Hvor skal kommunens børn og unge så dyrke ishockey og skøjteløb?

»Vi har netop rigtig, rigtig gode idrætsfaciliteter herude. Men nu kommer der en periode på nogle år, hvor vi ikke kommer til at have ishockey og skøjteløb. Kommunens børn og unge må over i nogle af de andre foreninger, fordi vi kommer ikke til at have den skøjtehal. Det er jeg frygtelig ked af, men vi kan simpelthen ikke forsvare det rent økonomisk,« siger Klaus Bach (S).

Han håber, at Københavns Kommune kan tilbyde Tårnby Kommunes børn og unge noget tid på isen, da borgere fra Københavns Kommune i mange år har gjort brug af idrætsfaciliteterne i Tårnby Kommune – herunder skøjtehallen.

Den seneste udvikling i sagen er, at Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, vil stille forslag om at undersøge mulighederne for at leje Kastrup Skøjtehal. Det skriver TV 2 Lorry.