Store hospitaler i hovedstaden er alvorligt nedslidte: Her står det værst til

En rapport afslørede de opsigtsvækkende problemer, særlig tre hospitaler i Region Hovedstaden døjede med. Det viser sig nu, at det fortsat står grelt til.

(Arkiv) En række bestemte hospitaler var i 2018 særlig udfordret med et efterslæb på mellem 2.400 og 2.600 kroner/m², viste en rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række hospitaler er så dårligt vedligeholdt, at de er i kritisk tilstand eller det, der nærmer sig.

Værst står det til på de såkaldte »store flagskibe i Regionens behandling af borgerne«.

Det viste en rapport fra Rambøll allerede i 2018, mens Mogens Kornbo, der er direktør i Center for Ejendomme i Region Hovedstaden, oplyser, at det står »en anelse værre« til i dag.

De fem største problemer »her og nu« blev beskrevet i Rambølls rapport, der dykkede ned i det bygnings- og kvalitetsmæssige efterslæb på Region Hovedstadens hospitaler.

Heraf fremgik det, at en fjerdedel af regionens bygningsmasse på hospitalerne var i kritisk tilstand, mens omkring 73 procent fremstod slidt.

Store, slidte bygninger

Både Rigshospitalet Blegdamsvej og Herlev Hospital har en tilstandsgrad, hvor det beskrives, hvordan bygningernes dele er begyndt at forfalde med enkelte defekte komponenter, nedsatte funktioner og fare for følgeskader.

Hvidovre Hospital er særdeles tæt på at opnå samme tilstandsgrad.

Hospitalerne var i 2018 særlig udfordrede med et efterslæb på mellem 2.400 og 2.600 kroner/m²

Det generelle efterslæb i tilstanden betyder, at der inden for den afsatte økonomi til vedligehold må anvendes et uforholdsmæssigt stort beløb på akut vedligehold.

Der er desuden væsentlig større udfordringer med tekniske installationer og brand og sikkerhedssystemer end de resterende hospitaler.

Rapporten påpeger, at situationen er »uheldig på grund af de tre hospitalers store rolle i regionens nuværende og fremtidige akutte og højt specialiserede hospitalstilbud«.

De konkrete problemer

Navnlig problemerne med Rigshospitalets nedbrudte klimaskærm er opsigtsvækkende. En klimaskærm er typisk alt det, der skiller ude fra inde: Ydervægge, vinduer, tag, hoveddør.

Og problemet er stadig aktuelt, oplyser Mogens Kornbo til Berlingske.

I rapporten stod det, at klimaskærmen havde et efterslæb på omkring 100 millioner kroner, og konsekvensen ved den nedbrudte klimaskærm er »defekte bygningsdele, utætte tage og facadeelementer, vandskader, problemer med skimmelsvamp, højt energiforbrug, trækgener, mange nedbrud og stort behov for akut vedligehold«.

Hovedstadens hospitaler døjer generelt med gamle og nedslidte ventilationsanlæg, der kan medføre dårligt indeklima, dårligt arbejdsmiljø, højt energiforbrug, hygiejneproblemer og større behov for rengøring, idet støv ikke fjernes effektivt ved ventilation.

Der er samtidig problemer med gamle, udslidte og utætte rør- og afløbsinstallationer, men også baderum og toiletter på en række hospitaler.

Konsekvensen ved efterslæbet er hygiejneproblemer, skimmelsvamp, vandskader og fugtophobning, mens efterslæbet på baderum og toiletter kan øge faren for smittespredning, og give øget behov for rengøring.