Sodoma og Gomorra i Nordhavn viser, at København er tre skridt efter festaberne

Kommentar: Festerne i Nordhavn viser, at København har umådeligt svært ved at håndtere byens vildeste festaber og hele tiden halter tre skridt bagefter. Kommunens regler hænger ikke sammen med virkeligheden, og ansvaret falder ned mellem to stole.

Beboerne i Nordhavn er plaget af støj og larm fra festglade unge. De har forsøgt sig med skilte og forbud, men festerne fortsætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Københavns galoperende boligmarked har de allerdyreste kvadratmeter været sat til salg i Nordhavn. Den nye bydel i forlængelse af Østerbro med kig til vandet og kort til centrum taler til byens mest kræsne liebhavere.

Men i stedet for fred, solskin og havblik over rosévinen, er Nordhavn endt som en københavnsk filial af Sunny Beach. De unge er rykket ind, musikken banker ud af Soundboksen 24/7, og beboerne lægger have og gård til tis, opkast og unge, der dyrker sex i det fri. Nok ikke det, man betaler +50.000 kroner per kvadratmeter for.

Festerne i Nordhavn viser, at København har umådeligt svært ved at tackle og håndtere byens vildeste festaber og hele tiden halter tre skridt efter dem. Kommunens regler hænger ikke sammen med virkeligheden, og ansvaret falder ned mellem to stole.

Løsningerne er ikke til at få øje på. Men vi ved, at en del af problemerne udspringer af, at man overså flere vigtige faktorer, da man sparkede liv i byen og bevidst ombyggede havnekanten for at give flere adgang til områderne.

Ritt Bjerregaard (S) som overborgmester og daværende bygge- og teknikborgmester Klaus Bondam (R) introducerede tilbage i 00erne planen »Gang i byen«.

Den skulle sætte gang i byens offentlige pladser og rum og blandt andet tillade flere udeserveringer og bevillinger til at sælge alkohol.

Ønsket var flere udendørs cafeer, restauranter og en summen af liv, som man kender det fra Sydeuropa. Drømmen var en sommernat i Provence, men endte som en pubcrawl i Bulgarien.

Rådhuset undervurderede simpelthen de unges måde at feste på. De nøjes ikke altid med to glas hvidvin og en stille samtale på en fortovscafé.

Som de sidste par somre i København har vist, har festaberne stor trang til at slå sig på brystkassen og hamre igennem til den lyse morgen.

Man fejllæste promillernes tyngde, evnen til at rydde op efter sig og synet på, hvor meget man skal tage hensyn til naboerne de steder, hvor sværmen af festende slår sig ned.

Opfattelsen er, at det er helt ok at spille højt på Soundboksen til langt ud på natten – også på en hverdag. Oprydningen klarer andre nok. Sidste år var Islands Brygge hårdt ramt, i år tæppebombes Nordhavn.

»I de åbne havnearealer, vi skabte i København i slutningen af 1990erne og frem, hersker i dag det rene Sodoma og Gomorra,« skrev den tidligere borgmester i København Søren Pind (V) forleden.

En del af problemet i Nordhavn er, at skellene mellem offentligt og privat ansvar støder sammen. Hele området er udviklet i offentligt regi for at skaffe boliger til byen og penge til Metroen. Men siden er det solgt til private boligejere, der nu har ansvar for renhold i området.

Derfor er det beboerne i området, der skal betale for at rydde op efter resten af byens fest i det, mange opfatter som en offentligt festivalplads – men som reelt er private menneskers baghave.

I andre dele af byen – for eksempel i festgaderne i indre by – står kommunen for at samle skrald og glasskår op. Og festens styrke kan reguleres via alkoholbevillinger til barer og natklubber.

Uden at det dog har gjort beboerne i Indre By tilfredse. Flere politikere på rådhuset vil gerne hjælpe Nordhavns beboere og for eksempel opstille toiletter, men det må man ikke, da det er privat grund. Og sådan kører det i ring.

På samme måde er det forbudt at bade i Nordhavn. By og Havn har for nylig gjort det muligt at udskrive bøder, hvis forbuddet overskrides.

Men politiet, ikke By og Havn, skal udskrive bøder. Politiet siger dog, at de ikke kan prioritere bødeudskrivning i havnen.

Reglerne hænger igen ikke sammen med virkeligheden, og ansvaret falder ned mellem to stole. Samtidig virker festaberne ikke parate til at påtage sig deres del af ansvaret.

På den måde springer aben og ansvaret fra skulder til skulder. Intet rykker sig eller løses, problemerne fortsætter.

Imens ligner et stykke privat ejet grund fortsat en festivalplads ude af kontrol. Kommunen synes hele tiden tre skridt bag de unge.

Det var man sidste år på Islands Brygge. Det viste den massive fumlen og uenighed på rådhuset, da der skulle laves nye regler for nattelivet i Indre By. Og det gentager sig nu i Nordhavn.

Hvad sker der så til næste sommer, når rådhuset måske endelig er blevet enige om løsninger for festgaderne i Indre By, Islands Brygge og Nordhavn? Så er festaberne nok rykket til et nyt sted i København, og musikken dunker videre.

Måske de kan rykke til Rådhuspladsen. Der er der også god plads til Soundboksen, lige ved siden af gademusikanterne med panfløjten. Så kan det være, rådhuset for alvor vågner.

Kasper Krogh er redaktør for indland og Metropol på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Kasper Krogh er redaktør for indland og Metropol på Berlingske.