Socialdemokratisk spidskandidat hilser sommerhjælpepakke velkommen – men én ting efterlyser hun

De københavnske restaurations-, oplevelses- og kulturvirksomheder kan se frem til en økonomisk redningskrans af anseelige proportioner, og det glæder Sophie Hæstorp Andersen (S), der er spidskandidat til overborgmesterposten. Men kulturlivet har brug for klare retningslinjer for sommeren – gerne snarest muligt, mener hun. Anderledes kritisk er Københavns Venstre-borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

Turismen har haft hårde kår under coronakrisen, men det skal en ny hjælpepakke rette op på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så godt som hele den københavnske restaurations- og oplevelsesbranche har i lange perioder af coronakrisen været tvangslukket, og når restauranter, barer og kulturinstitutioner endelig har været åbne, har de måttet se langt efter de turister, der normalt udgør en enorm indtægt.

Men torsdag middag præsenterede regeringen et udspil til en sommerhjælpepakke på 1,6 milliarder kroner, som blandt andet rettes mod København, turismen og kultur- og oplevelsesøkonomien.

Og det glæder den socialdemokratiske spidskandidat til overborgmesterposten og regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen.

»Der er brug for, at vi i år og i de kommende år får trukket turisterne tilbage til Hovedstaden og viser i ord og handling, at man roligt kan komme til København til sommer og efteråret,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun mener, at hjælpepakken kan gøre det muligt at lave nogle ordninger, som kan være med til at gøre det særlig attraktivt for mennesker fra både ind- og udland at rejse til København igen. Som eksempel nævner hun en udvidelse af Dining Week, en forlængelse af rabatten på kulturpasset Copenhagen Card eller gratis transport i hovedstadsområdet.

Flere kunder

Regeringens udspil lægger op til at øremærke adskillige millioner kroner til billigere offentlig transport, ligesom kulturen står til at få 315 millioner kroner. Der er desuden en pulje på 50 millioner kroner, hvor restauranter kan søge op til 50.000 kroner til afvikling af arrangementer.

Sophie Hæstorp Andersen (S), Spidskandidat til overborgmesterposten

»For eksempel Copenhagen Jazz Festival, som både foregår indendørs og udendørs, har brug for nogle klare retningslinjer, som de kan planlægge efter.«


Sophie Hæstorp Andersen frygter, at alternativet til en sommerhjælpepakke ville være et København, der stod lige så tomt, som det var tilfældet i sommeren 2020.

»Derudover ville det betyde, at mange restauranter, museer og kulturinstitutioner ville få rigtig svært ved at få økonomien til at løbe rundt,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Imidlertid lider mange restauranter og værtshuse fortsat under, at de kan have færre besøgende end normalt, og at de besøgende ligeledes ikke kan blive hængende lige så længe som normalt. For blandt andet spillesteder og biografer gør det også ondt, at man grundet afstandskrav ikke kan have nær så mange besøgende som sædvanligt.

Hvad godt gør en hjælpepakke, som betyder, at man kan sænke billetpriserne, hvis man stadig er tvunget til at køre på halv kapacitet?

»Det betyder, at mange steder i det mindste kan fylde de pladser op, som de har. Kulturinstitutioner i Hovedstaden har strakt sig alt, hvad de kan for at tilbyde både indendørs og udendørs koncerter, teater og arrangementer, og nu kan den her støtte sikre, at der så også kommer nogle kunder.«

»Vi er langt fra målet«

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), er ligeledes positiv overfor udsigten til en sommerhjælpepakke, men hun mener langt fra at arbejdet er gjort med det nuværende udspil.

»Jeg må glæde mig over, at regeringen i år har fundet plastret frem, men når man ser på den situation, som København står i lige nu, så er arbejdet slet ikke gjort med det nuværende forslag til en sommerpakke. Vi er langt fra målet,« skriver Cecilia Lonning-Skovgaard i en pressemeddelelse.

Her foreslår hun, at det bliver gratis at køre over både Storebæltsbroen og Øresundsbroen, ligesom der ifølge hende skal laves en fradragsordning på hotel- og restaurantbesøg.

Faste retningslinjer

Sophie Hæstorp Andersen kan ikke finde mange kritiske ord at sige om udspillet. Hun håber dog på, at den heftige pengeindsprøjtning ledsages af klare rammevilkår for afvikling af arrangementer hen over sommeren.

»Det er vigtigt, at der kommer nogle klare retningslinjer, så kulturinstitutioner ved, hvad de kan regne med. Nu er det afklaret for mange festivaler, men for eksempel Copenhagen Jazz Festival, som både foregår indendørs og udendørs, har brug for nogle klare retningslinjer, som de kan planlægge efter,« siger hun.

Derfor ser Sophie Hæstorp Andersen gerne, at man fra politisk hold hurtigst muligt fastsætter nogle regler og retningslinjer for afvikling af arrangementer hen over sommeren.

»Det tror jeg, at mange har brug for,« siger hun.

De politiske forhandlinger om en sommerhjælpepakke begynder i næste uge.