Socialarbejder vil gøre op med en myte om stofmisbrug: »Mange af de her unge har lige så meget brug for hjælp som unge fra socialt udsatte familier«

I Gentofte tager drenge langt flere hårde stoffer end deres jævnaldrende i resten af landet. En social iværksætter vil gøre op med forestillingen om, at sociale problemer kun findes i underklassen. Den pæne facade skal rives ned, ellers svigter vi de unge, mener hun.

»I Danmark har vi en idé om, at hvis det ser godt ud udadtil, er der ikke noget at pille ved. Og fordi forældrene er gode danske statsborgere, som betaler topskat og bor fint, vil myndigheder måske ikke have lige så stort fokus på dem som på en socialt udsat alenemor til tre børn på Amager,« siger Henriette Karlsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Mange forbinder formentlig stofmisbrug med sørgelige skæbner fra underklassen, der ligger på gaden eller bor i uhumske lejligheder.

Men den tankegang er forfejlet og forhindrer os i at hjælpe unge fra privilegerede kår, mener den sociale iværksætter Henriette Karlsen, der arbejder med udsatte unge og selv har en fortid med misbrug, vold og svigt.

»I mit arbejde møder jeg også 15-årige drenge, der sidder på Christiania eller på gaderne i dyrt tøj og med et Rolex-ur på armen og lever en ret hård livsstil,« siger Henriette Karlsen.

Berlingske har beskrevet, hvordan kokain og hårde stoffer er langt mere udbredte blandt drenge i Gentofte, landets rigeste kommune, end hvad der er tilfældet i resten af landet.

I en undersøgelse foretaget af Center for Rusmiddelforskning siger syv procent af de 15-19-årige drenge fra Gentofte Kommune, at de gør brug af andre stoffer end hash. For jævnaldrende drenge i resten af landet er det tal to procent.

At forskellen er så stor, overrasker Henriette Karlsen, men problemernes eksistens i Whiskybæltet har hun aldrig betvivlet.

»Mange forældre i de velhavende miljøer er hårdtarbejdende mennesker, hvor børnene ofte er overladt til sig selv. Og så kan det godt være, at de bor på 400 kvadratmeter på Strandvejen, men hvis det er en au pair-pige, der står for den daglige drift og omsorg, lider de unge et seriøst afsavn,« siger hun.

Det er det afsavn, der ifølge Henriette Karlsen kan lede unge ud i misbrug eller anden grænsesøgende adfærd.

Den pæne facade

Henriette Karlsen er stifter af og formand for foreningen »De Stærke Børn«, der hjælper udsatte unge i København. Hun er desuden forfatter til bogen »Ama'r halshug – et systembarns rå fortælling« og bor i dag selv i Gentofte.

I hendes optik skal misbrug blandt unge i Gentofte ikke forklares på trods af, at mange kommer fra ressourcestærke hjem – tværtimod bør privilegierne ses som en af hovedårsagerne bag problemerne.

Henriette Karlsen

»Først og fremmest bliver vi nødt til at kalde en spade for en spade i stedet for at spekulere med fine og velformulerede udtalelser om hvorfor, hvordan og hvorledes. Problemet er synligt, og vi skal gøre noget ved det.«


»Hvis faren kører Ferrari, og moren kører Porsche, er lommepenge ikke en 20er om ugen for at slå græs. Måske kompenserer nogle forældre også for, at de bruger rigtig meget tid på arbejde, ved at give deres børn flere penge. De unge heroppe har rent faktisk penge til at købe stoffer som kokain,« siger hun.

Når problemerne er opstået, ser Henriette Karlsen også en udfordring i, at familier fra rige miljøer kan lykkes med at skjule og måske helt benægte over for sig selv, at der skulle finde misbrug eller svigt sted.

»I Danmark har vi en idé om, at hvis det ser godt ud udadtil, er der ikke noget at pille ved. Og fordi forældrene er gode danske statsborgere, som betaler topskat og bor fint, vil myndigheder måske ikke have lige så stort fokus på dem som på en socialt udsat alenemor til tre børn på Amager,« siger Henriette Karlsen:

»Det er totalt forkert, for skal deres børn så flyve under radaren, fordi deres forældre har gode job og en høj månedsløn? Mange af de her unge har lige så meget brug for hjælp som unge fra socialt udsatte familier.«

Velformulerede spekulationer

Henriette Karlsen understreger, at Gentofte Kommune om nogen besidder de fornødne ressourcer til at komme problemet til livs, selvom hun anerkender, at misbrugskoden ikke bare knækkes med en massiv pengeindsprøjtning.

Først hviler der et stort ansvar på familierne for selv at se problemet i øjnene.

»Det kan være svært at sætte fokus på problemerne, fordi mange i de her miljøer ikke vil tale om emnet. Det er skamfuldt for en velfungerende og velhavende familie at acceptere, at ens søn på 16 år er på vej ud i et kæmpe kokainmisbrug,« siger hun.

Der kan vel være mange forskellige grunde til, at forskellige mennesker tager stoffer. Hvor meget kan man egentligt tillade sig at spekulere i, hvorfor unge i Gentofte gør, som de gør?

»Når syv procent af de unge drenge i Gentofte bruger hårde stoffer, og tallet er to procent andre steder, siger det sig selv, at der er et problem her. Først og fremmest bliver vi nødt til at kalde en spade for en spade i stedet for at spekulere med fine og velformulerede udtalelser om hvorfor, hvordan og hvorledes. Problemet er synligt, og vi skal gøre noget ved det.«