Slutdato for Københavns skandaleombruste højhus er udskudt. Igen

Njals Tårn burde have stået færdig. For længst. Men afsløringer om groft byggesjusk i fundamentet under højhuset på 23 etager har sat byggeriet på en årelang pause. Og nu er det yderligere forsinket.

Njals Tårn har adresse på Faste Batteri Vej 78 på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt over Amager troner Njals Tårn.

Men trods stor boligmangel i københavnsområdet står det storstilede lejlighedsprojekt til knap 600 millioner kroner med omkring 265 boliger stadig tomt.

Forvaltningen i Københavns Kommune venter nemlig fortsat på den endelige rapport fra den jyske byggekoncern Bach Gruppen, som skal redegøre for hele bygningens tilstand, før der kan tages stilling til den videre proces og tårnets lovliggørelse.

Rapporten skulle have ligget klar inden sommerferien, men den er stadig ikke afleveret.

Det siger Martin Rasmussen, juridisk direktør i Bach Gruppen, til KøbenhavnLIV.

»Processen tager bare længere tid end forventet i første omgang. Den statiske dokumentation er for så vidt færdiggjort. Dog har vi i samarbejde med Københavns Kommunes rådgivere aftalt, at vi beder en 3.-mand evaluere på vores test af alt betonen i Njalstårnet,« siger Martin Rasmussen.

Første spadestik til byggeriet blev taget tilbage i 2017, og hele projektet skulle have stået færdigt mellem 2018 og 2021.

Men sådan gik det imidlertid ikke, for i efteråret 2020 stoppede Københavns Kommune den videre opførelse af Njals Tårn.

Højt at bygge – dybt at falde

Standsningen af byggeriet skete, efter at kommunen i en anonym henvendelse i februar 2020 blev advaret om groft byggesjusk i fundamentet under den 23 etager høje bygning.

Whistlebloweren hævdede blandt andet, at revner i betonen var blevet dækket med et nyt lag, og at forurenet, knust beton og andre gamle bygningsdele var blandet i betonen.

Vedkommende frygtede simpelthen, at højhuset kunne styrte sammen eller vælte, lød det dengang.

En ekstern undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut viste efterfølgende, at betonfundamentet under hele højhuset var langt svagere og mindre holdbart, end hvad der var aftalt.

Det har sidenhen ført til politiefterforskning og beskyldninger om både afpresning og forfalskede fakturaer.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret flere problemer med betonen i en stor del af Bach Gruppens byggeri på Islands Brygge.

Selskabet placerede dengang ansvaret for betonfuskeriet i København hos en afdød direktør i selskabets betonfirma, BG Beton. Men selv længe efter direktørens død fortsatte brugen af betonen.

På nuværende tidspunkt står Njals Tårn i fuld højde, men der mangler fortsat en del afsluttende arbejde på projektet.