Skade på spildevandsledning og risiko for endnu mere spildevand: Badning og sejlads frarådes i dele af København

Der er risiko for udledning af endnu mere spildevand, hvis ikke firmaet bag den beskadigede spildevandsledning formår at reparere den hurtigere end forventet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er »en utilsigtet skade« på en spildevandsledning ved Svanemøllebugten, hvorfor al badning i området frarådes.

Det oplyser Københavns Kommune på Twitter.

Der er sat rødt flag på Svanemøllen Strand på Badevandsudsigten, hvilket betyder, at badevandet er af dårlig kvalitet, og at man altså ikke bør hoppe i vandet.

Derudover fraråder Københavns Kommune ligeledes al sejlads ved havnen i Svanemøllen, såfremt man kan se, at vandet er grumset.

Spildevandet kommer fra en ledning, der tilhører det nordsjællandske vandselskab Novafos, som har været ved at flytte en spildevandsledning ud for Svanemøllehavnen, oplyser Novafos i en pressemeddelelse.

Heri skriver selskabet ligeledes, at de desværre ikke ved, hvor meget spildevand, det drejer sig om. Dog skulle udledningen til havnen være stoppet på nuværende tidspunkt.

Risiko for endnu mere spildevand i Øresund

Novafos er omgående gået i gang med at reparere skaden på spildevandsledningen og forventer, at skaden kan være repareret inden for et døgn. Problemet er imidlertid, at afløbssystemet i Gentofte kun kan rumme 12 timers spildevand.

Efter 12 timer kan Novafos være nødsaget til at udlede overskydende spildevand ud i Øresund, halvanden kilometer fra kysten ud for Skovshoved.

Ifølge selskabet er det desværre ikke muligt at komme af med spildevandet på andre måder.

Københavns Kommune siger i en skriftlig meddelelse til Berlingske, at man har informeret mulige badegæster på stedet samt alle brugere af havnen og andre, der kan blive påvirket af udslippet.

»Vi vil nu bede Novafos om en redegørelse og på baggrund af den vurdere, hvilke konsekvenser udslippet skal have. Derudover vil vi den kommende tid jævnligt tage vandprøver for at holde øje med forureningen,« skriver Hans Christian Karsten, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Både Københavns Kommune og Novafos opfordrer til, at badelystne københavnere og nordsjællændere holder øje med badevandskvaliteten på www.kbh.badevand.dk/.