SF: 100 gader i København skal lukkes for gennemkørsel

I budgetaftalen for 2022 er der afsat 13 millioner kroner til en pulje, borgere i Københavns Kommune kan søge til at omdanne veje i byen til »grønne gader«. Nu kommer SFer med markant udmelding.

På Sønder Boulevard på Vesterbro i København er der rigeligt med grønt. Det skal der mere af, mener SF'er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunalvalget er lige på trapperne, og det vrimler med ambitiøse udmeldinger.

Denne gang fra SFs spidskandidat i København, sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, der gerne så 100 grønne gader, hvor der lukkes for gennemkørende trafik og kan plantes natur, skriver lokalmediet KøbenhavnLIV.

»Alt for mange københavnere bliver syge og dør hvert år af luftforurening. Hvis vi skal forureningen til livs, skal vi have færre biler i byen. Her kan de grønne gader være med til at give renere luft og være godt for både sundhed og klima,« siger Sisse Marie Welling.

Grønne gader skal forstås som gader, hvor der ikke er gennemkørende motortrafik, meget få parkeringspladser, forbedret cykelparkering, udvidede fortove og afhængig af de enkelte projekter grønnere gader med flere vejtræer.

Ifølge avisen har SF bedt kommunens teknik- og miljøforvaltning om at overveje 12 veje og strækninger som såkaldte »grønne gader«, heriblandt Herninggade på Østerbro, Glasvej ved Bispebjerg, Woltersgade på Amager,  Reverdilsgade ved Vesterbro og Jydeholmen i Vanløse.

Lignende meldinger om markante ændringer i Københavns bybillede er også kommet fra det største parti i Borgerrepræsentationen, Socialdemokratiet. Det er dog meget uklart, hvordan Socialdemokratiets plan skal finansieres. Det kan du læse mere om her.

Forslaget møder modstand fra Jens-Kristian Lütken, der er gruppeformand for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation og medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

»Det ligner en regulær klapjagt på de københavnske børnefamilier. Rigtig mange har brug for en bil til at få hverdagen til at hænge sammen. Resultatet af SF’s planer om at lukke flere gader bliver at børnefamilierne bliver endnu mere stressede, når de skal cirkle rundt og lede efter en parkeringsplads i ulvetimen,« siger han.

Opdateret med citat fra Jens-Kristian Lütken 14.55.

Hør også: Den socialdemokratiske spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen vil sløjfe 42.000 p-pladser i København: