Se programmet her: Sådan bliver Jonas Vingegaard fejret i København

Det er spået til at blive en sand folkefest, når Tour de France-vinder Jonas Vingegaard skal hædres i København. Få overblikket her.

Tusindvis af danskere havde sat kursen mod Paris for at deltage i fejringen af Jonas Vingegaard, der søndag blev udråbt som vinder af årets Tour de France. Blandt danskerne, der var kommet for at se ham, var kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen (S)  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Samson/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det slutter, hvor det begyndte: I København.

Med flere danskere blandt de mange cykelryttere blev Tour de France 2022 skudt i gang med en 13 kilometer lang enkeltstart gennem byen 1. juli.

Og knap en måned senere – på onsdag den 27. juli – skal thyboen Jonas Vingegaard fejres i hovedstaden efter at have sikret sig den gule førertrøje og vundet verdens mest prestigefyldte cykelløb.

Mange danskere var mødt op ved Champs-Élysées inden sidste etape af Tour de France 2022 søndag den 24. juli 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Fra Københavns Lufthavn vil Jonas Vingegaard ankomme i åben bil til Rådhuspladsen, ledsaget af Københavns Politi.

Langs ruten mod Rådhuspladsen er der mulighed for at hylde Jonas Vingegaard, særligt på Amager. Optoget begynder i krydset mellem Tårnbyvej, Saltværksvej og Amager Landevej. Her kører de ad Amager Brogade, Christmas Møllers Plads og Torvegade. Dernæst kører optoget over Knippelsbro, ad Vindebrogade og Stormgade.

Efterfølgende drejer de ned ad H.C. Andersens Boulevard og ind på Rådhuspladsen. Af hensyn til sikkerheden, henstiller Københavns Politi til, at man langs ruten forbliver på torvet. Det er ikke muligt at tage imod Jonas Vingegaard i lufthavnen, da Jonas Vingegaard ikke kommer ind via ankomsthallen. Fejringen vil derfor først begynde ved krydset mellem Tårnbyvej og Amager Landevej.

På Rådhuspladsen vil overborgmester i Københavns Kommune og formand for Grand Départ Copenhagen Denmark Sophie Hæstorp Andersen (S) blandt andet holde tale.

Der vil også være rådhuspandekager på rådhuset, hvilket traditionen foreskriver, når danske atleter har leveret store bedrifter og resultater ude i den store verden.

Udover Jonas Vingegaard vil flere danske tourdeltagere også træde ud på balkonen. Det forventes at Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Michael Mørkøv og Christopher Juul-Jensen også vil deltage ved rådhusmodtagelsen.

Derefter vil de danske cykelryttere, der har deltaget i Tour de France, blive fejret i Tivoli.

Alt i alt vil hyldesten formentlig minde meget om den måde, Bjarne Riis blev fejret på, da Ørnen fra Herning tilbage i 1996 vandt Tour de France, hvor der var proppet med festglade danskere på Rådhuspladsen.

Tour de France 1996 blev vundet af Bjarne Riis. I åben vogn blev han transporteret fra Kastrup til Tivoli sammen med hustruen Mette og deres to drenge, hvorefter han blev modtaget på Rådhuspladsen i København. Bjarne Riis erkendte dog senere på en pressemøde, at han havde taget doping fra 1993 til 1998 – nærmere betegnet epo, kortison og væksthormoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Søndergaard.

Hvis du ønsker at deltage i onsdagens begivenheder, kan du få hele programmet over den officielle modtagelse af cykelrytteren nedenfor. Bemærk at tidspunkterne er cirkatidspunkter.

Kilde: DCU

Programmet:

12.00: Jonas Vingegaard vil blive transporteret til rådhuset i åben bil fra Københavns Lufthavn.

12.15: Fejringen begynder ved krydset mellem Tårnbyvej og Amager Landevej. Det skyldes, at det ikke muligt at tage imod Jonas Vingegaard i lufthavnen, da han ikke kommer ind via ankomsthallen.

13:00: Jonas Vingegaard ankommer til Københavns Rådhus.

13:20: Velkomsttale ved overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og øvrige talere.

13:45: Hyldest af Jonas Vingegaard på balkonen ved Rådhuspladsen.

14:00: Reception og rådhuspandekager.

14:30: Afslutning, hvorefter Jonas Vingegaard vil tage videre mod Tivoli.

16.00: Jonas Vingegaard bliver hyldet på Plænen sammen med en række af de øvrige danske ryttere, der har deltaget i årets Tour de France.

Torsdag vil Jonas Vingegaard blive fejret i sin hjemby Glyngøre.

Kilder: Københavns Kommune, Tivoli, Danmarks Cykle Union

Artiklen er opdateret med yderligere oplysninger om dagen, herunder den præcise rute fra Københavns Lufthavn til Rådhuspladsen klokken 12:16, tirsdag den 26-07-2022.