Se listen: Her leder arbejdsgiverne med lys og lygte efter personale i hovedstadsområdet

28 procent af stillingsopslagene i hovedstadskommunerne fører ikke til en ansættelse. Og stillingerne, der er svære at besætte, tæller ikke alene pædagoger og sygeplejersker, men også jurister, fuldmægtige og konsulenter. »For virksomhederne er der ganske enkelt ikke nogen vigtigere politisk dagsorden lige nu,« lyder det fra Dansk Industri.

 
Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte noget af sin taletid ved tirsdagens åbning af Folketinget på at tale om den manglende arbejdskraft i Danmark. Video: Folketinget Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden har i den grad været på tilbagetog, siden coronapandemien lagde landet øde. Ikke siden 1996 har der været så få langtidsledige, som der var i august, viser tal, der blev offentliggjort mandag.

Og det usædvanligt lave antal ledige gør det svært for arbejdsgiverne at finde personale til deres arbejdspladser.

På landsplan er knap hver tredje – altså 29 procent – af virksomhedernes rekrutteringsforsøg forgæves. Det svarer til 130.750 stillinger målt i antal.

Det viser en ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Undersøgelsen bygger på jobopslag i perioden december 2021 til maj 2022, som overordnet var præget af stigende beskæftigelse.

I hovedstadsområdet ligger de forgæves rekrutteringsforsøg på 28 procent, og her tæller listen over brancher, der har problemer med at finde medarbejdere, ikke alene pædagoger og sygeplejersker, men også jurister, fuldmægtige og konsulenter.

Det genkender man hos fagforeningen Djøf, som repræsenterer mange af landets akademikere. Her kalder man tendensen »bekymrende«.

»Vi har hørt det længe og ser det også i vores rådgivning. En tredjedel af de nyuddannede har haft flere job at vælge imellem, og en fjerdedel når slet ikke at søge, før de er i job,« siger Johanne Nordmann, der er formand for Djøf Offentlig og akademikernes repræsentant i det regionale arbejdsmarkedsråd i hovedstadsområdet.

»Det er et samfundsproblem, når stillinger ikke kan besættes. Forgæves rekrutteringer koster i tabt omsætning eller dårligere sagsbehandling og giver et ekstra arbejdspres på de medarbejdere, der skal løfte opgaverne,« siger hun.

Afgørende for hele den danske økonomi

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri (DI), svarer mere end 50 procent af 8.000 små og store virksomheder, at manglen på arbejdskraft er den absolut største udfordring, de ser lige nu.

»For virksomhederne er der ganske enkelt ikke nogen vigtigere politisk dagsorden lige nu,« siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI, i en kommentar til undersøgelsen.

»Og det er afgørende for hele den danske økonomi, at virksomhederne ikke går glip af vækst og eksport, fordi de mangler medarbejdere,« lyder det.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) berørte emnet i sin tale ved åbningen af Folketinget tirsdag.

»Alt for ofte, når en stilling slås op. Er det ikke muligt at ansætte en ny kollega,« lød det blandt andet, inden hun tilføjede sit bud på en løsning:

»Hvor vi umiddelbart kan gøre noget for erhvervslivet, er at lempe reglerne for udenlandsk arbejdskraft. Se på skatter og afgifter. Gennemføre reformer, der øger beskæftigelsen,« sagde Mette Frederiksen.

Se her, hvilke type stillinger der er hårdest ramt af rekrutteringsproblemer i hovedstadskommunerne: