Ritt Bjerregaard: »Jeg kan godt have brug for, at Mette Frederiksen nogle gange taler København lidt mere op«

København skal ikke glemmes, mener tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard, efter regeringen har præsenteret flere udspil de seneste uger – hun savner handling fra det parti, hun engang selv kæmpede for.

Den tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard har for nylig udgivet fjerde og sidste bind af sine erindringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard har et ønske til regeringen og til statsminister Mette Frederiksen (S).

Igennem de seneste uger har regeringen præsenteret flere udspil rettet mod hovedstaden med den fælles overskrift »Tættere på«, og her er der blandt andet planer om at rykke flere videregående uddannelser fra by til provins.

En intention, Ritt Bjerregaard er med på, fortæller hun til Altinget. Men der er noget, den tidligere socialdemokratiske minister, EU-kommissær og overborgmester mangler:

»Jeg deler opfattelsen med at udflytte uddannelser og gøre noget, for at provinsbyerne har muligheder. Men det må selvfølgelig ikke betyde, at man forsømmer København. Jeg kan godt have brug for, at Mette Frederiksen nogle gange taler København lidt mere op,« siger hun til mediet og nævner prisstigninger på hovedstadsområdets boligmarked som eksempel.

De har medført, at Socialdemokratiets vælgere ikke har råd til at bo i byen, mener Ritt Bjerregaard. Derfor håber hun også, at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad vil skride til handling på boligområdet, fordi der ifølge hende er brug for den socialdemokratiske arbejdskraft.

Kommunalvalg hindrer handling

Forud for det kommende kommunalvalg til november i år har Ritt Bjerregaard høje forventninger til Sophie Hæstorp Andersen, der er Socialdemokratiets overborgmesterkandidat. Hun regner da også med, at hun vil vinde, siger hun til Altinget.

Men selvsamme kommunalvalg er også årsagen til, at den tidligere overborgmester tror, at Socialdemokratiet er tilbageholdende med at skride ind over for udviklingen på boligmarkedet.

Det så hun ellers gerne fra det parti, hun selv var aktiv medlem af i mange år, ligesom hun engang selv lurede på erstatte den løbende beskatning med en model fra Sverige, hvor gevinst ved boligsalg beskattes.

»Det er jo svært, og alene det at gå ind i de overvejelser er en bureaukratisk øvelse. Og man hører kun fra dem, der får det dårligere. Det er en sag, hvor man ikke rigtig vinder noget, og vi er trods alt i et kommunalvalgår, så ingen har lyst til at komme ud med sådan noget nu, som så mange vil være imod.«

Altinget har interviewet den tidligere overborgmester i forbindelse med udgivelsen af »Ovenpå« – det fjerde bind af hendes erindringer, som også er det sidste.