Politikere presser på for at genåbne populære faciliteter: »Det går for langsomt«

Københavnerne savner at gå i sauna, og derfor vil to politikere have forvaltningen til at se på, om man kan genåbne nogle af dem.

De Konservatives Karina Bergmann og Venstres Louise Theilade Thomsen mener, at det går for langsomt med at genåbne byens saunaer, der er lukket på grund af den nuværende energisituation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange københavnere savner byens saunaer, der er lukkede og slukkede, og derfor skal så mange saunaer som muligt genåbnes.

Det mener De Konservatives Karina Bergmann og Venstres Louise Theilade Thomsen i Borgerrepræsentationen, og de vil derfor stille et forslag om genåbne alle infrarøde saunaer i Københavns Kommune. De vil samtidig have forvaltningen til at se på, om man kan genåbne en række almindelige saunaer.

Besøgstal og energiforbrug skal afgøre, hvilke almindelige saunaer der skal genåbne, og der skal forhandles om det på rådhuset, foreslår de.

»Man skal holde det på et fornuftigt niveau, og vi synes, at det er at trække den lidt for langt, når alle saunaer i København – undtagen én – stadigvæk er lukket,« siger Louise Theilade Thomsen (V).

Forslaget om at lukke alle saunaer i byens svømmehaller blev vedtaget i oktober, og lukningen trådte i kraft mandag den 7. november. Forvaltningen motiverede forslaget med, at man ville opnå en energibesparelse på cirka 340.000 kWh svarende til 3,1 procent af forvaltningens årlige energiforbrug.

Flere borgere er imidlertid utilfredse med lukningen, lyder beskeden nu fra forvaltningen.

»Borgmesteren (kultur- og fritidsborgmesteren, red.) modtager en del henvendelser fra københavnere, som er utilfredse med, at saunaerne er lukkede. Det kan være, at I også løbende får henvendelser. En af henvendelserne forleden var fra en borger, som skriver på vegne af en Facebook-gruppe med mere end 1.300 medlemmer,« skrev Kultur- og Fritidsforvaltningen til medlemmerne af Kultur- og Fritidsudvalget i januar.

Går for langsomt

Det er blandt andet på grund af københavnernes afsavn, at Karina Bergmann (K) og Louise Theilade Thomsen (V) vil genåbne saunaerne. Sidstnævnte påpeger, at energisituationen heller ikke er så alvorlig, som den var i efteråret:

»Vi lukkede dem ned, fordi man var bange for at få de såkaldte brownouts (kontrollerede strømafbrydelser, red.). Men det er ikke rigtig en risiko længere, som jeg forstår det. Derfor synes vi, at forvaltningen skal se på at få dem genåbnet,« siger Louise Theilade Thomsen (V), der mener, at »det går for langsomt med at få genåbnet saunaerne«.

3,1 procent af forvaltningens årlige energiforbrug kommer fra saunaer i byens svømmehaller. Det er da trods alt en væsentlig besparelse?

»Det er det, og det var også derfor, at vi lavede den i sin tid. Men taget i betragtning hvor mange københavnere der savner at gå i sauna, og at vi heller ikke står i den samme situation som i efteråret, så er det på tide at få den genåbnet. Vi lægger heller ikke op til, at det er alle saunaer, der skal genåbnes.«

Sammen med Karina Bergmann foreslår hun, at man først og fremmest genåbner de infrarøde saunaer, fordi de for visse borgere udgør en slags behandlingsform:

»En infrarød hjælper dem, der for eksempel lider af gigt,« lyder det fra Louise Theilade Thomsen (V).

Forslaget er på dagsordenen i Kultur- og Fritidsudvalget 9. marts.