Parkering står igen for skud. Røde partier i København vil droppe gratisregel: »En no-brainer«

Snart skal der stemmes om det endelige budget for 2023 i Københavns Kommune, og i et af buddene gemmer sig et forslag, der rammer dem, der vil parkere i hovedstaden.

Færre parkeringspladser, dyrere beboerlicenser – og nu et nyt forslag fra Socialdemokratiet og SF. Der er altså flere forslag til om at sætte ind på parkeringsområder i det kommende budget for 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange år har der været en særlig undtagelse til Københavns mange forskellige takster på parkering.

Men spørger man Socialdemokratiet og SF, skal det snart være slut.

De foreslår nemlig, at det ikke længere skal være gratis at parkere inden for kommunens grænser hver lørdag fra klokken 17 til søndag midnat.

Det skriver KøbenhavnLIV, der har talt med Socialdemokratiets politiske ordfører i København, Jonas Bjørn Jensen.

»Det her med timeparkering er et af de steder, vi kan skrue, hvor man ikke rammer de skatteborgere, der er i København, eller dem, som har en beboerlicens. Det rammer i højere grad de folk, der kommer udefra. Hvis de vil have deres bil med ind til København, så må de også betale en pris,« siger han til mediet.

Han peger på områder som Tivoli og Parken, hvor der kommer mange mennesker udefra, og hvor det derfor vil kunne mærkes for beboerne, hvis reglen skrottes.

Det vakte opsigt, da S og SF endte med at stå uden for aftalen. På billedet ses partiernes ledere i København, overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ved konstitueringen efter kommunalvalget i 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv).

Det vil, ifølge de to partier, gøre det nemmere for beboerne at finde en parkeringsplads med deres allerede betalte beboerlicens, fordi folk udefra dermed vil få incitament til at lade bilen stå. Og så vil det give en reduktion på 6.500 tons CO₂, lyder en kommunal beregning, skriver KøbenhavnLIV.

Derfor er det faktisk en »no-brainer« at droppe den gratis parkering, lyder det fra Jonas Bjørn Jensen.

Forslaget er en del af de to partiers bud på en budgetaftale for 2023. Partierne endte med ikke at blive en del af den større aftale mellem Enhedslisten, De Konservative, Venstre, Radikale Venstre, Alternativet, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, og derfor fremlagde de efterfølgende deres eget bud på en budgetaftale.

I de andre partiers budgetaftale er der også lagt op til store ændringer på parkeringsområdet.

Udover at partierne med aftalen vil fjerne 600 p-pladser fra Middelalderbyen i Indre By, bliver det også dyrere at have en beboerlicens.

Prisen stiger nemlig fra 4.290 kroner til 5.530 kroner om året for bilejere, der har en bil med et benzinforbrug på op til 15,3 kilometer pr. liter eller et dieselforbrug på op til 17,3 pr. liter.
Der bliver stemt om et endeligt budget i Borgerrepræsentationen 6. oktober.