På Frederiksberg har man i årevis kunnet få plantet et træ, hvis man ikke kan se et fra sit vindue – Ikke en eneste har gjort brug af det

Frederiksberg har i adskillige år haft en helt speciel ordning for borgerne for at sikre, at alle kan se noget grønt fra deres vindue. Men ingen har benyttet den. »Det er en billig måde at promovere sig selv og kommunen på,« lyder kritikken.

Her på Pile Allé har beboerne udsigt til et træ fra deres vinduer. Har man ikke det, kan man skrive til kommunen og bede dem plante et. Men ingen har gjort det, selvom ordningen har kørt i årevis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Frederiksberg gør kommunen en stor indsats for at styrke byens image som hovedstadens »grønne oase«. Byen er kendt for sin karakteristiske grønne farve, og selv byens våbenskjold indeholder træer for at symbolisere byens grønne identitet.

Og så kan byens borgere bede kommunen komme og plante et træ ved deres hjem, hvis ikke de mødes af synet af noget grønt, når de kigger ud af vinduet.

I byens træpolitik er mål nummer et for indsatsen for at gøre byen grønnere nemlig, at »man skal kunne se mindst ét træ fra enhver bolig på Frederiksberg«.

Men nu viser det sig, at der slet ikke har været brug for ordningen, selvom den har kørt i årevis. I hvert fald har ingen borgere henvendt sig til kommunen for at gøre brug af muligheden. Det fremgår af en aktindsigt, Berlingske har fået i Frederiksberg Kommune.

»Forvaltningen har ikke fået henvendelser fra borgere om, at de ikke kan se et træ fra deres bopæl,« skriver By-, Kultur- og Miljøstaben.

Det sker, selvom borgerne vidt og bredt er blevet gjort opmærksom på ordningen, både på kommunens Facebook-side, på kommunens hjemmeside og i diverse medier.

Man har sågar oprettet en specifik mailadresse, hvor borgere kan henvende sig, og den nuværende borgmester Simon Aggesen (K), har gentagne gange promoveret ordningen.

»Faktisk elsker vi træer så meget, at vi vil have, at alle borgere skal kunne et træ fra deres vindue. Og det er sådan, at hvis du ikke kan se et træ, så kan du skrive til os på fleretræer@frederiksberg.dk,« siger Simon Aggesen, nuværende borgmester på Frederiksberg, i en video på kommunens Facebook-side.

Intet overblik over, hvad ordningen har kostet

Ordningen blev vedtaget i kommunens træpolitik i 2018, og der blev afsat 1.500.000 kroner til plantning af træer i samarbejde med borgerne.

»Som et nyt initiativ har kommunalbestyrelsen afsat 1,5 millioner kroner til ekstra træer på Frederiksberg Allé, og til at forvaltningen i samskabelse med borgere kan plante nye træer på steder, som borgerne ønsker. De steder, hvor man ikke kan se et træ fra en bolig, vil blive prioriteret i overensstemmelse med træpolitikkens mål,« står der i træpolitikken.

Hvor meget borgerne på Frederiksberg har måttet punge ud for muligheden for at få plantet et træ ved deres bolig, har kommunen dog intet overblik over. Det oplyser By-, Kultur- og Miljøstaben.

Lone Loklindt fra De Radikale på Frederiksberg kalder det »en billig omgang« at fortælle om ordningen, når ingen har benyttet sig af den. Hun tror, at de fleste allerede kan se et træ fra deres vindue på Frederiksberg, og mener, at man i stedet bør sætte penge af til at plante træer der, hvor der er brug for dem.

»Når det reelt ikke er noget, der bliver efterspurgt, er det lidt opreklameret. Det er en billig måde at promovere sig selv og kommunen på. Ideen er god, men det er en gestus, som ikke rigtig har nogen betydning. Det er lidt et slag i luften,« siger hun.

»Det er et signal«

Berlingske har forsøgt at få et interview med borgmester Simon Aggesen, men dette har ikke været muligt. Hans partifælle i Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg, Nicolai Bøgh, mener dog, at ordningen skal bestå, selvom ingen benytter den.

»Det skyldes formentlig, at vi har mange træer på Frederiksberg. Jeg tror faktisk, at alle kan se et træ fra deres vindue. Det er et forsøg på at inddrage borgerne, og vi planter også træer andre steder.«

Hvordan giver det mening at have den her ordning, hvis alle allerede kan se et træ fra deres vindue?

»Hvis der skulle være nogen, som savner et træ, er det en god mulighed. Det er et signal om, at vi gerne vil inddrage borgerne.«

Så det er mest et signal?

»Ja, og det ligger i forlængelse af en masse andre initiativer på det grønne område,« siger Nicolai Bøgh (K).