På Frederiksberg er der blå skepsis overfor brændeovnsforbud: »Det ser jeg ikke rigtig for mig«

Nyt grønt udspil mødes med blandede følelser af borgerlige partier i Frederiksberg Kommune. Blandt andet forbuddet mod bestemte brændeovne anskues ikke med entusiasme.

Ny aftale skal give kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne og pejse produceret før juni 2008 i områder, hvor der er fjernvarme eller naturgas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har sammen med sine støttepartier indgået en aftale med et mål om at skabe renere luft i de største byer herhjemme.

Aftalen indebærer blandt andet, at kommunerne skal have mulighed for at begrænse bestemt biltrafik i deres byer. Et andet punkt lyder på, at der skal være mulighed for at forbyde brændeovne og pejse produceret før juni 2008 i områder, hvor der er fjernvarme eller naturgas.

På Frederiksberg blev aftalen modtaget med blandede følelser af kommunens borgerlige politikere. Det skriver TV 2 Lorry.

»Overordnet er jeg rigtig glad, fordi det giver os mulighed for at begrænse luftforureningen på Frederiksberg, siger Jan E. Jørgensen (V.), der er 1. viceborgmester i Frederiksberg Kommune til TV 2 Lorry.

Aftalens punkt om muligt forbud mod brændeovne, der dateres længere tilbage end 2008, skyldes, at de ældre brændeovne vurderes at udlede op til fem gange så mange partikler som de nye.

Og den del af aftalen, kan de borgerlige ikke give ubetinget støtte:

»Vi er i gang med at gøre noget ved brændeovnens forurening i samarbejde med borgerne, men et totalt forbud mod ældre brændeovne, det ser jeg ikke rigtig for mig, siger Nikolaj Bøgh, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg til TV 2 Lorry.

I aftalen findes også lovforslag om nul-emissionszoner: afgrænsede zoner i byområdet, hvor der som udgangspunkt kun må køre biler uden forbrændingsmotorer. Dermed er biler, der kører på benzin eller diesel, altså udelukket. Mens blandt andet Københavns Kommune allerede har lavet en del forarbejde til indførelsen af nul-emissionszoner, så er det ikke noget, der tiltaler de borgerlige på Frederiksberg.

»Altså i en tæt, kompakt by som Frederiksberg, der kan jeg ikke rigtig se, at det giver mening at sige, at for eksempel på Gammel Kongevej, der må man kun køre med elbiler, for så vil dieselbiler og benzinbiler skulle køre ad nogle andre veje, hvor der så ville blive trafikkaos,« siger Jan E. Jørgensen.