Over 50.000 berøres: Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune indfører krav om coronapas for samtlige medarbejdere

Både Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune indfører krav om coronapas for alle medarbejdere. I sidste instans kan det føre til fyringer, hvis ansatte gentagne gange ikke overholder kravet

Over 50.000 ansatte i Københavns og Frederiksberg kommuner vil blive mødt med krav om at kunne fremvise et gyldigt coronapas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når medarbejdere i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune møder på arbejde, bliver det fremover med krav om et gyldigt coronapas.

Det står klart, efter at begge kommuner har besluttet at indføre kravet for samtlige medarbejdere.

Kravet indføres fra torsdag i Frederiksberg Kommune, mens de første steder i Københavns Kommune allerede indfører kravet onsdag.

København har i alt over 45.000 medarbejdere, der alle vil blive mødt med kravet om gyldigt coronapas.

På Frederiksberg drejer det sig om 7.000 ansatte, oplyser kommunens HR-Chef, Birgitte Rømer.

»Covid-19 er igen kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og vi har fået en mulighed for at begrænse smitten ved at pålægge medarbejderne at fremvise coronapas. Derudover har vi et højt smittetryk på Frederiksberg og i København, hvor mange af medarbejderne bor,« siger hun.

Kan i yderste konsekvens føre til fyring

Birgitte Rømer oplyser, at der i Frederiksberg Kommune vil være stikprøvekontrol i forhold til coronapasset, og at der vil være hyppigere kontrol af medarbejdere, der arbejder med ældre og sårbare grupper. I sidste ende kan det føre til fyring, hvis medarbejdere gentagne gange ikke efterlever kravene.

»Hvis man ikke kan fremvise et gyldigt coronapas, vil man blive henvist til at tage en test. Hvis man ikke efterlever dette gentagne gange, kan det resultere i, at man bliver sendt hjem og bliver trukket i løn, indtil man har et gyldigt coronapas. I sidste ende kan det ende med, at man bliver opsagt, fordi man ikke kan udføre sit arbejde. Men der tror jeg ikke, vi ender,« siger Birgitte Rømer, HR-chef i Frederiksberg Kommune.

Hvorfor er det nødvendigt med krav i stedet for at opfordre medarbejderne til det?

»Vi har overvejet, om det skulle være et krav. Det, der har været afgørende, er, at vi har en række medarbejdere, der arbejder tæt på borgere. Smittetrykket på daginstitutioner og skoler er højt, og vi har en forpligtelse til at beskytte borgerne og vores medarbejdere,« siger Birgitte Rømer.

Også i Københavns Kommune kan det i yderste konsekvens få betydning for medarbejdernes ansættelsesforhold, hvis ikke man kan fremvise et gyldigt coronapas. Det oplyser Økonomiforvaltningen.

Kravet er muligt som følge af en lov, Folketinget vedtog 25. november efter forhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. '

Flere andre kommuner landet over har ligeledes indført krav om gyldigt coronapas for ansatte.