Omstridt plan skabte røre i andedammen i København. 549 svar vidner om, at det langtfra er slut

Byens barejere håber fortsat, at der ikke bliver pillet ved deres mulighed for at slynge øl over disken – og byens beboere kæmper fortsat for, at nattelivets støj skal formindskes, blandt andet ved at begrænse alkoholbevillinger. Det står klart, efter at omstridt plan har været i høring.

Efter sommerferien skal planen for restaurations- og nattelivet, der kommer til at gælde flere år, behandles i Borgerrepræsentationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Linjerne er blevet trukket op forud for en kommende politisk aftale, der skal danne rammen om og sætte nye regler for Københavns fremtidige restaurations- og natteliv.

Det endelige udkast af planen fra kommunen, der blandt andet lægger op til skærpede ordensregler, loft på bevillinger og begrænsning af salg af alkohol i detailhandlen, har været i offentlig høring.

Og ligesom det var tilfældet, da første udkast fra kommunen blev præsenteret, viser de 549 høringssvar, at der fortsat er stor forskel på, hvad ønskerne til fremtidens natteliv er.

En af uenighederne går på, hvorvidt bevillinger skal begrænses eller ej.

Nattelivets aktører, der blandt andet tæller natklubkonglomeratet Rekom og restaurant- og klubejeren Sovino Group, ønsker blandt andet ikke, at bevillingerne i fremtiden begrænses, fremgår det af deres høringssvar.

Beboerne, der generes af støj – blandt andet som følge af bevillinger, der sikrer retten til at sælge alkohol i de helt sene nattetimer – ønsker derimod, at bevillingerne begrænses på forskellige parametre, skriver Indre By Lokaludvalg i sit svar og bakkes op af flere beboere.

Naboer mod natklubber

I høringssvar fra blandt andre Nørre Kvarters Beboerforening og Stræderne og Strøgets Beboerforening er der tilslutning til høringssvaret fra Indre By Lokaludvalg, som blandt andet skriver:

»I lokaludvalget har vi talt om, at man bør skelne mellem »natteliv« og »restaurationsliv«,« hvorefter lokaludvalget skriver, at restaurationslivet ikke giver »de store problemer« for Indre Bys beboere – modsat nattelivet, der i det store hele er humlen.

Her er der blandt andet ønske om, at der kommer flere såkaldte natteværter og støjvagter i nattelivet:

»Det kræver økonomi, men det er den pris, som kommunen må betale, hvis det politiske flertal vil have et natteliv i det omfang, som forslaget til restaurations- og nattelivsplan er udtryk for.«

Desuden er der en række kommentarer til måden, der i dag gives bevillinger på:

»Lokaludvalget ser gerne et skærpet tilsyn med serveringssteder med mange klager, og at der sanktioneres hurtigt, effektivt og konsekvent over for restauratører, der ikke kan finde ud af at overholde lovgivningen og vilkårene for deres bevilling,« lyder det blandt andet i svaret.

De mener desuden, at »at manglende forretningsmæssige kvalifikationer, herunder manglende indtjening og skattebetaling år efter år, skal have den konsekvens, at restaurationen og/eller restauratøren ikke kan få en bevilling.«

I den anden grøft har gruppen ønsker bar- og restaurantejere »bevillingstryghed«, og at »økonomi og bevillinger naturligvis ikke skal rodes sammen«.

»Langsigtede bevillinger giver langsigtede investeringer. Det er det, vi ønsker at fastholde, og det er sådan, vi etablerer det bedste samarbejde,« skriver de blandt andet.

Begge parter støtter dog op om, at detailhandlens mulighed for at sælge alkohol i alle døgnets timer begrænses.

Desuden har en gruppe bestående af Bremen Teater, Hotel Cecil og Rust, der alle fungerer som spillesteder, givet sit besyv med, ligesom andre lokaludvalg fra København.

Efter sommerferien skal resultaterne fra høringen behandles i både Kultur- og Fritidsudvalget og i Teknik- og Miljøudvalget, hvorefter den endelige plan skal vedtages af Borgerrepræsentationen.