Nye sparetiltag i nordsjællandsk kommune kan give de ansatte en ekstraregning

Arbejdsmarkedsforsker og fagforeningen HK forventer, at flere kommuner og virksomheder vil indføre hjemmearbejde. Men hjemmearbejdet kommer langt fra uden ulemper, siger de.

Andre tiltag inkluderer en sænkning af temperaturen i offentlige bygninger og kolde retter i kantinen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De prøvede det under coronanedlukningerne, og nu skal kommunens ansatte snart til at genåbne hjemmekontoret.

Men denne gang er det af ganske andre årsager end en verdensomspændende pandemi – og hjemmearbejdet vil være begrænset til én dag om ugen.

Som følge af energikrisen vil Egedal Rådhus holde lukket hver fredag fra 7. oktober. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

»Vi har besluttet, at rådhuset lukker helt ned om fredagen. Det kræver naturligvis nogle omrokeringer, blandt andet i forhold til vores borgerservice, som derfor kommer til at udvide åbningstiderne på rådhuset de øvrige dage,« lyder det fra kommunaldirektør Christine Brochdorf.

»Telefonerne er stadig åbne for henvendelser om fredagen, ligesom alle medarbejdere naturligvis står til rådighed. Det har vi gjort os nogle rigtig gode erfaringer med under corona-nedlukningerne, så det er et greb, vi sagtens kan gøre brug af.«

Lignende tiltag kan meget vel være på vej i andre kommuner og virksomheder, spor en arbejdsmarkedsforsker og fagforeningen HK, som TV 2 Lorry har talt med.

Men, advarer begge, det ugentlige hjemmearbejde kommer langt fra uden udfordringer.

19 grader og kolde retter i kantinen

Fredagslukning er ikke det eneste tiltag, Egedal Kommune iværksætter for at spare på energien.

På rådhuset skal elektronisk udstyr ikke stå unødigt tændt. Dertil vil der ske »midlertidige ændringer i køkkendriften, så kantinen eksempelvis kun serverer kolde retter«.

I administrationsbygninger, skoler, klubber, idrætsanlæg og kulturbygninger sænkes temperaturen til 19 grader. Det sker som følge af anbefalingen fra regeringen og KL.

Det samme gælder anbefalingen om at slukke al unødvendig udendørs belysning ved offentlige bygninger.

Sluttelig kan foreninger, idrætsklubber og svømmehaller se frem til at få tilsendt inspirationsmateriale vedrørende sænkning af energiforbruget, udarbejdet af Energistyrelsen.

Ekstra udgift for medarbejderne

Både forsker i arbejdsmarkedspolitik ved Københavns Universitet Christian Lyhne Ibsen og næstformand i fagforeningen HK Mads Samsing vurderer i TV 2 Lorry, at flere kommuner og virksomheder vil følge trop og indføre mere hjemmearbejde for at spare på ressourcerne.

Men, lyder det, hjemmearbejdet risikerer at blive en udgift for medarbejderne, som bruger mere strøm derhjemme. Desuden er der risiko for, at de ansatte udsættes for et ringere arbejdsmiljø og eksempelvis rygskader.

»Arbejdsgiveren vil nok sige, at så meget strøm bruger en computer ikke, og at man kan oplade sine ting på arbejdspladsen. Men det er rigtigt nok, at hjemmearbejde kan påvirke elregningen i hjemmet, og mange bække små ... Det kan være, at det skal indregnes i en form for kompensation,« siger Christian Lyhne Ibsen til TV 2 Lorry.

I samme medie tvivler kommunaldirektør Christine Brochdorft på, at »computeropladningen kan give et negativt udfald«, og hun siger, at man kan lade sin telefon og computer op på rådhuset om torsdagen, inden man går hjem.

Beslutningen om at holde fredagslukket skal ifølge kommunaldirektøren evalueres til jul.