Nu sætter politiet ord på rækken af knivstikkerier i København og kommer med et budskab

I denne uge har tre voldsomme knivstikkerier fundet sted i hovedstaden. Nu sætter Københavns Politi ord på det, der er »i overkanten af, hvad vi plejer at se«.

Fra 1992 til 2016 blev der begået 1.417 drab i Danmark, hvoraf 471 af dem blev begået med skarpe genstande, hvilket primært var knive. Det svarer til hvert tredje drab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag eftermiddag blev en 49-årig mand stukket ned med en kniv på Vesterbrogade.

Tirsdag morgen blev en 38-årig mand stukket flere gange med kniv ved en Circle K-tankstation i det vestlige København.

Samme morgen tog en 30-årig mand, der er psykisk syg, en urtekniv og stak en 64-årig mandlig læge to gange under et hjemmebesøg på Amager.

Ingen døde, men lægen endte i kunstigt koma.

Nu sætter Jesper Beuschel, vicepolitiinspektør i Københavns Politi, ord på de mange knivstikkerier.

»Vi har desværre set en del knivstikkerier de seneste uger, og det er nok i overkanten af, hvad vi plejer at se. Umiddelbart er det dog vores vurdering, at vi i årets første seks måneder har haft færre knivstikkerier end i samme periode i 2019, som er det år, det giver mest mening at sammenligne med,« forklarer Jesper Beuschel til Berlingske.

Det er dog svært at pege på nogle mønstre andet end relationen mellem offer og gerningsmand.

»Vi har ikke en entydig forklaring på, hvorfor vi ser det udsving, og der er ikke noget, der umiddelbart tyder på, at der en sammenhæng mellem sagerne. Et fællestræk er oftest, at offer og gerningsmand har et indbyrdes kendskab, og så er der opstået en konflikt, som er endt i et knivstikkeri,« vurderer Jesper Beuschel.

Hvert tredje drab begået med skarp genstand

Ifølge den videnskabelige artikel »Sharp Force Homicide in Denmark 1992–2016« undersøgte speciallæge og ph.d.-studerende Asser Hedegård Thomsen danske drabsmænds foretrukne metode til at tage livet af deres ofre.

Konklusionen var, at de fleste drab blev begået med skarpe genstande, hvilket typisk var køkkenknive. Ofrene dør ofte, fordi de bliver stukket i venstre side af brystet.

Fra 1992 til 2016 blev der begået 1.417 drab i Danmark, hvoraf 471 af dem blev begået med skarpe genstande, hvilket primært var knive. Det svarer til hvert tredje drab.

Jesper Beuschel forsikrer om, at der ikke er nogen grund til bekymring blandt borgere i kølvandet på de seneste knivstikkerier, men at politiet ser på sagerne med alvor:

»Jeg mener ikke, at man som borger skal gå rundt og føle sig utryg, men der skal ikke være nogen tvivl om, at det er sager, som vi tager meget alvorligt. I flere af de seneste tilfælde har vi foretaget anholdelse af den formodede gerningsmand, og vi fortsætter selvfølgelig jagten på de gerningsmænd, som vi endnu ikke har fået fat på.«