Nordsjællandsk kommune tager usædvanligt middel i brug i kampen mod rotter

I Allerød Kommune er problemerne med rotter stigende. Ifølge en ny bekæmpelsesplan er det ugler, der skal komme kommunen til undsætning.

Jagten på rotter er sat ind, og hjælpen skal komme fra oven. Sådan er meldingen i en ny kommunal bekæmpelsesplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aleksander Klug
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget mindre rottegift – flere redekasser til ugler.

Det er hovedtrækkene i en ny rottebekæmpelsesplan, som Allerød Kommune har vedtaget.

Det skriver sn.dk.

Det er meningen, at planen skal sætte gang i en endnu større indsats på området.

Kommunen ønsker nemlig at nedbringe brugen af gift i en sådan grad, at det kun i særlige tilfælde skal tages i brug, hvis rottebekæmperne vurderer det som eneste mulighed.

Som giftfri og alternativ løsning på rotteproblematikken går den nordsjællandske kommune nu i gang med at opsætte redekasser til ugler de steder, hvor der er kendte bestande af rotter.

Uglerne skal nemlig være det nye grønne våben mod rotterne. Natfuglen er nemlig et rovdyr, der blandt andet bliver mæt af gnavere såsom mus, egern, muldvarper og rotter.

»En grøn rottebekæmpelse har den åbenlyse fordel, at den er bedre for miljøet og naturen. Derudover virker gift mod rotter også kun begrænset, da de med tiden bliver resistente over for giften. Biologisk bekæmpelse er et godt værktøj i den grønne rottebekæmpelse, og vi vil hilse en øget bestand af ugler velkommen,« siger Miki Dam Larsen (S), der er formand for Miljø-, Erhvervs- og Byudvalget, til sn.dk.

Kommunen vil opsætte redekasserne i samarbejde med lokale foreninger, organisationer og borgere, som ønsker at passe på naturen og miljøet.

Fokus på forebyggelse

I planen skrues der også op for mere information og vejledning til borgerne. Kommunen ønsker nemlig at gøre en ekstra indsats for at forebygge rotternes tilstedeværelse.

Tidligere erfaringer fra hele landet viser nemlig, at det kan være svært at komme rotteproblematikken til livs, når først de udgør et reelt problem. Derfor satses der mere på kortlægning af rotternes færden.

Kortlægningen skal ske i samarbejde med kommunens borgere.

Kommunens rottebekæmpelsesplan, der i henhold til Miljø- og Fødevareministeriets rottebekendtgørelsen skal revideres hvert tredje år, blev vedtaget på sidste byrådsmøde.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår opsætningen af redekasserne påbegyndes.