Nordsjællandsk kommune i »voldsomme« økonomiske problemer

Lyngby-Taarbæk kommune skal nu til at skabe ansvarlige løsninger, hvor der ikke kan undgås besparelser på velfærdsområderne, lyder det fra borgmester Sofia Osmani (K).

Alene på ældreområdet og det specialiserede socialområde forventer kommunen at være gået 50 millioner kroner over budget i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har længe været udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen.

Nu går den ikke længere.

Økonomien i Lyngby-Taarbæk kommune er nu så presset, at borgerne kan forvente betydelige forringelser af velfærden.

Det er budskabet fra borgmester Sofia Osmani (K) i en pressemeddelelse på kommunens hjemmeside. Her kaldes situationen »ærgerlig«, men »desværre nødvendig«:

»Vi står i lighed med en række andre kommuner i en meget vanskelig situation, hvor det bliver nødvendigt med svære økonomiske prioriteringer,« siger Sofia Osmani.

»Det bliver prioriteringer, hvor vi forventer, at borgerne desværre kommer til at opleve ringere kommunal service på en række centrale velfærdsområder.«

Samlet set skønner forvaltningen, at kommunen »står med store økonomiske udfordringer«, selvom de præcise tal ikke kendes endnu.

Alene på ældreområdet og det specialiserede socialområde forventes en budgetoverskridelse på op mod 50 millioner kroner i 2022.

Skal nu skabe ansvarlige løsninger

Det er ikke én ting, men flere, der har udfordret Lyngby-Taarbæks økonomi i så voldsom en grad.

Blandt andet nævnes coronapandemien og krigen i Ukraine som to væsentlige faktorer, der har været med til at belaste kommunens budget.

Dertil kommer ifølge borgmesteren, at kommunen »oplever flere borgere med brug for hjælp, og at vi samtidig er udfordret på rekruttering af medarbejdere, hvilket øger udgifterne til vikarer«.

»Lige nu, men også i årene fremover, står kommunalbestyrelsen over for en række meget vanskelige beslutninger og valg. Vi skal nu til at få skabt ansvarlige løsninger, hvor vi ikke kan undgå besparelser på velfærdsområderne.«

Præcis hvilke velfærdsområder der bliver ramt, kan borgmesteren endnu ikke sige noget om.

Torsdag skal kommunens økonomiudvalg drøfte, hvad der skal ske.