Noma blokerer for rute på historisk område i København – stik mod reglerne

Michelin-restauranten kan ikke uden videre sætte hegn og pigtråd op i området, der kun er delvist privat og samtidig et såkaldt fortidsminde.

Bag pigtrådshegnet kan man ane Michelin-restauranten Noma, der er kendt for at være en af verdens bedste restauranter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med pigtråd og hegn har et af Københavns og sågar verdens mest kendte restauranter blokeret for et af byens vartegn.

Og selvom det har været kendt af flere myndigheder i flere år, er der ikke sket nyt.

Det skriver MagasinetKBH, og Berlingske har selv været forbi området, hvor pigtrådshegnet stadig står.

Det er den populære rute langs Christianshavns Vold, hvor Noma ligger, at Michelin-restauranten har blokeret, så gå- eller løbeturen stopper brat, når man nærmer sig Nomas område.

Voldens historie er flere hundrede år gammel, og i dag er det et såkaldt fortidsminde, som er Slots- og Kulturstyrelsens betegnelse for »synlige levn og kultursprog«.

Derfor er det heller ikke tilladt, at Noma sætter pigtråd og hegn op netop her.

Det kræver en dispensation fra lokalplanen, som Slots- og Kulturstyrelsen skal være med inde over, fordi området er omfattet af Museumsloven, oplyser Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning til både Berlingske og Magasinet KBH, og derfor er sagen overdraget til dem.

På kortet kan man se, hvor Noma ligger ved Christianshavns Vold:

Strid om hegn er ikke nyt for Christianshavn. Tidligere har et boligselskab i området Det Hvide Snit indhegnet boligerne, så adgangen til havnepromenaden langs Københavns Havn blev forsynet med et »privat område«-skilt – ligeledes stik mod reglerne.

Derfor er den type af problemer heller ikke fremmed for Christianhavns Lokaludvalgsformand, Asbjørn Kaasgaard. Holdningen er helt klar: Området ved Noma skal holdes åbent, siger han.

»Selvom området er delvist privat, skal reglerne stadig følges, og derfor er det også vores holdning, at der skal være åbent. Selvfølgelig skal der være fri adgang til befolkningen.«

Intet nyt siden 2020

Allerede i 2020 oplyste styrelsen til kommunen, at de var i dialog med Noma om at få hegnet med pigtråd fjernet, da der ikke var grundlag til at give dispensation til at beholde det.

Men selvom kommunen bad om at høre fra styrelsen ved et eventuelt påbud til Noma, har de intet hørt siden, skriver Magasinet KBH. Forvaltningen oplyser dog nu, at de vil rette henvendelse til styrelsen for at få en status på deres sag.

Christianshavns Vold er et populært område for gå- og løbeture. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Berlingske har bedt om en kommentar fra Noma og spurgt om, hvorfor hegnet er blevet sat op, hvorfor det ikke er blevet fjernet, og om restauranten har i sinde at fjerne det.

I et skriftligt svar lyder det fra Nomas General Manager, Simon Bursche:

»Vi er meget glade for, at have noma beliggende på en så kulturelt vigtig plads i København. Vi har fra starten af bebyggelsen af det nye Noma været i tæt dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, da det kun ligger i vores interesse at skabe værdi for naturen og området omkring os.«

Berlingske har ligeledes bedt om en status hos Slots- og Kulturstyrelsen og spurgt, om styrelsen har givet påbud til Noma mod at beholde hegnet, hvorfor kommunen intet har hørt siden 2020, og hvornår styrelsen forventer at give påbud, hvis det endnu ikke er sket.

Styrelsen arbejder på at vende tilbage med et svar, men dette var ikke Berlingske i hænde inden artiklens deadline.