Med tre uger til kommunalvalget vækker en enkelt måling opsigt: Enhedslisten står til at blive størst i København

Der er tale om én måling, men den er opsigtsvækkende. Enhedslisten står – med alle forbehold – i målingen til at blive større end Socialdemokratiet i København. Én meningsmåling skal man være varsom med at tolke på, vurderer Berlingske-redaktør, men Enhedslisten lykkes med flere ting.

Tre uger op til kommunalvalget står Enhedslisten ifølge en enkelt måling til at blive størst i København. En af deres stærke kort er den rutinerede politiker Line Barfod.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens kommunalvalget 16. november rykker tættere og tættere på, er tiden moden til meningsmålinger. Dem skal man tage med et gran salt, men en af dem, som Epinion har foretaget for Altinget, vækker opsigt.

For ifølge målingen står et oppositionsparti for første gang nogensinde til at gøre Socialdemokratiet rangen stridig som det største parti i København.

Det er Enhedslisten, der ifølge målingen bragt i Altinget står til at få 22,4 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet står til 20,6.

1.024 personer er adspurgt i undersøgelsen, og forskellen mellem de to partier ligger indenfor den statistiske usikkerhed på 2,8 procent.

Og igen: En enkelt måling skal man være varsom med at sætte sin lid til, men ifølge Berlingskes hovedstads- og indlandsredaktør, Kasper Krogh, tegner den et billede af, at Enhedslisten lykkes med flere ting.

Berlingske-redaktør: Enhedslisten lykkes med flere ting

»Man skal være uhyre varsom med at tolke for meget på de meningsmålinger, og der skal flere til, før man overhovedet kan komme i nærheden af at forudsige, hvordan det ender i København. For det bliver uhyggeligt tæt,« siger han:

»Enhedslisten har fået vind i sejlene med mange af deres store mærkesager. Der har været hele kampen om Amager Fælled, hvor byggeriet er blevet indstillet. En anden er protest mod Lynetteholm-byggeriet, hvor der også kommer forsøg på at få lagt sager an på grund af miljøretlige stridigheder.«

Enhedslisten har udviklet sig markant i København siden 00erne. Ved de tre valg i 00erne fik Enhedslisten kun fem-seks mandater i København, men ved seneste valg i 2017 fik Enhedslisten 11 mandater mod Socialdemokratiets 15.

Med 20,8 procent til Socialdemokratiet i målingen foretaget for Altinget står partiet til at miste 7,0 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2017.

Socialdemokratiet har haft overborgmesterposten i København siden 1938 kun afbrudt af en enkelt dag i 2004 fra 25. oktober til 26. oktober, hvor SFs Hellen Hedemann tiltrådte som fungerende overborgmester. Det skete efter Jens Kramer Mikkelsens (S) afgang og indtil Lars Engbergs (S) tiltrædelse.

En rutineret kraft

I 2017 fik partiet teknik- og miljøborgmesterposten, der ved en urafstemning i partiet gik til Ninna Hedeager Olsen.

Ninna Hedeager Olsens borgmesterperiode har dog ikke været uden politiske og personlige – men offentligt kendte – stormvejr.

Rollen havde hun ikke selv ønsket. Faktisk havde hun altid været overbevist om, at hun aldrig skulle eller ville være leder, sagde hun i et interview med Berlingske i oktober 2020.

»Det hjælper givetvis også, at de får en meget rutineret kraft ind i Line Barfod. Man har haft Ninna Hedeager Olsen som borgmester, som selv har sagt, at hun ikke rigtig trives i rollen. Den tvivl har man ikke med Line Barfod, hun er en gennemrutineret politiker,« siger Kasper Krogh og tilføjer:

»Det skal også nævnes, at der kommer flere unge vælgere, som traditionelt stemmer mere rødt. Samtidig har de sidste fire år efter alt at dømme ikke været nådige over for Alternativet, og det kan tænkes, at Enhedslisten kan hente flere af deres vælgere.«