Krydstogtskibe dropper Rusland til fordel for København: Milliardindtægt er tilbage efter corona

Flere krydstogtskibe vælger at lægge til kaj i både København og Aarhus i stedet for deres ellers planlagte tur til Rusland.

Det 290 meter lange krydstogtskib »Brilliance of the Seas« lagde 15. juli 2015 til ved Skagen havn med 2.500 gæster, der hurtigt fyldte Skagens gader op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere krydstogtskibe har som følge af krigen i Ukraine valgt at lægge ruten om.

En række af de krydstogtskibe, der havde kurs mod Sankt Petersborg til sommer, vælger nu i stedet at tage mod København.

»Samtidig med, at Rusland invaderede Ukraine i februar, besluttede samtlige rederier, som kører krydstogtskibe i Østersøen, at man ikke skal besøge Sankt Petersborg,« siger Henrik Ahlqvist, krydstogtchef i Copenhagen Malmø Port (CMP), der driver havnene i Danmarks hovedstad og i Malmø.

Der skulle have været omtrent 300 krydstogtskibe i den russiske by, som nu er forsøgt fordelt ud i de nærliggende havnebyer. Og nogle af dem kommer altså også til Danmark, understreger han.

Henrik Ahlqvist oplyser til Berlingske, at de omkringliggende havne har fået 79 nye bookinger fra krydstogtskibe, der har afbooket turen til Rusland og nu ønsker at lægge til kajs ved Østersøen. 11 af dem skal et smut til København.

»Der kommer en del nye ankomster i Danmark, både i København, Aarhus, og Skagen,« siger Henrik Ahlqvist, krydstogtchef i CMP.

CMP understreger, at det er et øjebliksbillede, og at antallet af bookinger ændrer sig konstant. Ingen af de rederier, der har kontaktet dem, har været russiske.

De nye skibe til den danske hovedstad betyder, at antallet af krydstogtskibe i Københavns havne nu matcher antallet før coronapandemien, fortæller Henrik Ahlqvist.

På nuværende tidspunkt forventes København at få besøg af 344 krydstogtskibe til sommer. I 2019 var der tale om 349 skibe.

»Det betyder meget for København som helhed. Krydstogtskibe bidrager med omkring en milliard kroner om året til København som helhed,« siger Henrik Ahlqvist.

Ti til Aarhus

Også Aarhus Havn vil til sommer få besøg af flere krydstogtskibe end vanligt. Med kort varsel har ti krydstogtskibe med omkring 30.000 passagerer meldt deres ankomst. Det skriver DR.

Pia Lange Christensen, direktør for turistorganisationen Visit Aarhus, fortæller til DR, at det også i den jyske hovedstad gælder krydstogtskibe, der skulle have sejlet til Sankt Petersborg i Rusland, men at krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland gør det for usikkert at tage dertil.

»Det er krigen i Ukraine, der sender dønninger gennem krydstogtturismen. Sankt Petersborg er ude af spillet, selvom det normalt er en meget populær krydstogthavn. Så kigger rederierne sig om efter sikre havne at anløbe i stedet for, og der står Aarhus heldigvis meget højt på ønskelisten,« siger hun til DR.