Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lynetteholm i Københavns havn har længe befundet sig i modvind og haft mange kritikere.
Politikere og borgere har klandret kræfterne bag projektet for mangelfuld miljøvurdering. Det gælder blandt andre Alternativets Kim Hjerrild, som er bestyrelsesmedlem i foreningen Byen For Borgerne – Stop Lynetteholm.
»Hele processen omkring Lynetteholm repræsenterer et historisk lavpunkt for samfundsplanlægningen hertillands. Man præsenterer den ene lappeløsning efter den anden med det ene formål at forskønne et projekt, som aldrig skulle være kommet så vidt,« skrev han for nylig i et debatindlæg i Byrummonitor.
Bekymring over projektet fik også Danmarks Naturfredningsforening og Klimabevægelsen til at indsende klager til EU-Parlamentets udvalg for borgerklager, og torsdag kom projektet på dagsordenen.
Der var høje forventninger til gårsdagens udkomme, som dog endte i skuffelse for de mange kritikere: EU afviste klagerne.
Ifølge SFeren Margrete Auken, som er medlem af Europa-Parlamentet og næstformand for parlamentets udvalg for borgerklager, var Kommissionens svar »vagt«, siger hun til Sn.dk:
»Sagen viser, at Kommissionen er tilfreds med at konstatere, at de juridiske formaliteter er i orden uden at kere sig om, hvorvidt det faglige er det. Hvordan kan miljølovgivning være juridisk i orden, hvis ikke det er det naturvidenskabeligt?« spørger Margrete Auken til lokalavisen.
Kommissionen bestemte dog, at de næste faser af Lynetteholm skal miljøvurderes grundigt, skriver Sn.dk, ligesom den understregede, at manglende handling på nuværende tidspunkt ikke betyder, at Lynetteholm er blevet blåstemplet af Kommissionen.
Det er anden gang, at sagen om Lynetteholm ender i EU. Sidste sommer indsendte Klimabevægelsen en klage med henblik på at få sagen rejst ved EU-Domstolen.
Her vurderede Kommissionen ligeledes, at de danske myndigheder ikke havde brudt lovgivningen.