Københavnsk borgmester flirter med en 30-timers arbejdsuge

En 30-timers arbejdsuge kan blive til virkelighed som pilotprojekt, siger Enhedslisten-borgmester. Hun frygter dog, at projektet kan skabe misundelse.

Socialborgmester Karina Vestergaard Madsen (EL), som taler på billedet, vil ikke opgive ideen om en 30-timers arbejdsuge. I første omgang skal det dog iværksættes som et pilotprojekt, mener hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tidligere blevet slået fast, at en 30 timers arbejdsuge vil koste Københavns Kommune milliarder af kroner og forværre manglen på lærere, pædagoger, sygeplejersker, sosu-assistenter og sosu-hjælpere.

Men på Københavns Rådhus vil ideen ikke dø. Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) tror, at en sådan model kan styrke fastholdelsen og rekrutteringen af velfærdsmedarbejdere:

»Vi står over for så stor en rekrutterings- og fastholdelsesudfordring, at vi politikere bliver nødt til at kigge på alle gode forslag. I den forbindelse vil jeg gerne kæmpe for en 30-timers arbejdsuge,« siger hun.

Og situationen er alvorlig. Det er ikke uvant, at medarbejdere i Københavns Kommune døjer med stress, og kommunen har svært ved at holde folk i arbejde. Ifølge tal, som TV 2 Lorry har bragt, stopper hver fjerde socialrådgiver for eksempel efter et års ansættelse.

Socialborgmesteren siger, at hun ikke kan indføre en fire dages arbejdsuge for alle medarbejdere i Københavns Kommune. Det vil være et spørgsmål mellem arbejdsmarkedets parter, lyder det socialborgmesteren. Ifølge Karina Vestergård Madsen (EL) er det mere realistisk at lave et pilotprojekt, hvor en udvalgt gruppe medarbejdere kan nøjes med at arbejde 30 timer – og samtidig få fuld lønkompensation.

Ifølge Karina Vestergård Madsen vil det imidlertid kræve finansiering og politisk enighed på rådhuset at iværksætte sådan et forsøg. Og det er ikke helt ligetil, siger hun.

Frygter misundelse

Hun vil ikke sige, hvilken eller hvilke faggrupper der kan blive omfattet af et potentielt pilotprojekt, såfremt det bliver en realitet. Ideen har imidlertid fået fornyet luft under vingerne, efter at socialrådgivernes fællestillidsrepræsentant i Socialforvaltningen samt formanden for Dansk Socialrådgiverforeningen Region Øst har skrevet et brev til politikerne i København om det pressede arbejdsmiljø. I brevet foreslås en 30 timers arbejdsuge, som ifølge socialrådgiverne vil gøre Københavns Kommune til en mere attraktiv arbejdsplads.

På den baggrund vil Karina Vestergård Madsen holde et møde med socialrådgiverforeningen. Finansieringen og politisk enighed er dog ikke det eneste problem:

»Vi skal også foretage en vurdering af, om dem, der ikke vil være inkluderet i pilotprojektet, vil føle sig snydt. Man vil godt kunne forstå dem, hvis nu kun en lille gruppe medarbejdere får lov til at arbejde 30 timer med fuld lønkompensation, samtidig med at man i en anden forvaltning skal arbejde 37 timer,« siger hun og tilføjer:

»Hvordan vil det blive opfattet? Vil vi skabe utilfredshed?«

Hun tror imidlertid, at et pilotprojekt kan give et vigtigt bidrag til diskussionen om en 30-timers arbejdsuge. For hvis pilotprojektet for eksempel viser, at medarbejdernes trivsel og produktivitet stiger, vil pilotprojektet kunne tjene som et argument for at udbrede forsøget til andre områder.

Hun erkender, at det kan virke »modsætningsfyldt« at indføre en 30 timers arbejdsuge som pilotprojekt for nogle medarbejdere, samtidig med at Københavns Kommune oplever en mangel på velfærdsmedarbejdere:

»Men vi ved også, at vi har svært ved at rekruttere sosu-medarbejdere, fordi de oplever for stort et arbejdspres, og måske vil flere være interesserede i at arbejde hos os, hvis vi sørger for at mindske netop arbejdspresset,« siger socialborgmesteren.