Københavns Politi med advarsel: Vi rykker massivt ud til folk med legetøjspistoler

Flere gange har Københavns Politi måttet rykke talstærkt ud, når legetøjsvåben har skabt utryghed i det offentlige rum. Derfor kommer de nu med en opsang og en advarsel.

I den seneste tid har Københavns Politi flere gange oplevet at få anmeldelser om, at en person har vist en pistol frem eller ligefrem sigtet med den, hvor det senere har vist sig at være en attrap. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag eftermiddag rykkede kampklædte betjente ud til et shoppingområde i Valby.

De havde fået en anmeldelse om en mand med et våben.

Men efter en kort efterforskning viste det sig, at manden, som også boede i området, rendte rundt med en såkaldt hardball-pistol i stedet for et ægte våben.

»Når vi får en anmeldelse om en bevæbnet person, rykker vi talstærkt ud med det samme. Heldigvis er det ofte falsk alarm, men vi er nødt til at være på den sikre side,« siger leder af beredskabet i Københavns Politi Peter Dahl i en pressemeddelelse fra Københavns Politi.

Sagen fra Valby er ikke den eneste

I den seneste tid har Københavns Politi flere gange oplevet at få anmeldelser om, at en person har vist en pistol frem eller ligefrem sigtet med den, hvor det senere har vist sig at være en attrap.

»Det kan være svært at se på afstand, og derfor beder vi om, at man tænker sig om, hvis man har våbenlignende genstande med udenfor,« siger Peter Dahl og advarer:

»Det kan være en voldsom oplevelse, når man uventet bliver tilbageholdt og pacificeret af politiet, fordi der er mistanke om, at man er bevæbnet.«

Omtanke og rettidig omhu

Københavns Politi beder derfor borgerne »om omtanke«, og de anbefaler ligeledes, at man taler med sine børn om det, så de er bevidste om, hvilket signal det kan sende at bevæge sig rundt i det offentlige rum med en genstand, der ligner et våben.

Når det er sagt, så understreger Peter Dahl, at det altid er det rigtige at ringe til politiet, hvis man ser nogen med et skydevåben.

»Man skal altid ringe til os, hvis man ser en person med et våben i det offentlige rum, og man er bare det mindste i tvivl om, hvad der er tale om. I sådan en situation handler det altid om at være særlig forsigtig,« siger Peter Dahl.

En hytte og fødselsdagsfesten

Det er ikke kun i København, der er blevet rykket talstærkt ud til »falske« alarmer.

I april modtog Midt- og Vestsjællands Politi en anmeldelse om, at en kvinde havde set en anden kvinde med et skydevåben.

Sidstnævnte var blevet set i nærheden af en spejderhytte ved Boserup Skov omkring Roskilde.

Politiet reagerede ved at sende »adskillige« patruljer, herunder en hundepatrulje, ud for at lede efter kvinden.

Det oplyste Midt- og Vestsjællands Politi, der med egne ord medbragte »lidt større våben end de tjenestepistoler, som politiet til daglig går rundt med«.

Politiet fandt senere ud af, at der blev afholdt en privat fødselsdag i en spejderhytte. I den anledning var en 30-årig kvinde fra København sendt ud i skoven med en genstand, der lignede en pistol.

Efter nærmere inspektion viste det sig, at der var tale om en splatterpistol, som kvinden bar i forbindelse med en privat filmoptagelse.