København vil gøre udskældt bro permanent

Museum ser med »voksende bekymring på denne stadige indgriben i det beskyttede areal«, lyder det i en klage til Københavns Kommune.

Gangbroen over Frederiksholms Kanal har ligget midlertidigt mellem Christian 4.s bryghus og BLOX siden 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Pyndt Sørensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Broen ødelægger det historiske København, mener dens kritikere.

Den er overflødig, og den bør kunne bruges af cyklister.

Alligevel lægger Teknik- og Miljøforvaltningen i København nu op til, at den midlertidige gangbro over Frederiksholms Kanal skal gøres permanent.

Gangbroen, som ligger mellem bryghuset på den ene side og Bryghuspladsen ved BLOX på den anden, blev etableret midlertidigt i 2016, mens byggeriet af BLOX stod på. Mellem 25.000 og 50.000 fodgængere krydser kanalen via gangbroen hver måned.

Men gangbroen befinder sig inden for beskyttelseslinjen omkring fortidsmindet skansen under Christian 4.s Bryghus – en af Københavns ældste bygninger. Det har fået flere op i det røde felt.

Den midlertidige gangbro (markeret med gul) befinder sig inden for beskyttelseslinjen omkring Christian 4.s Bryghus (markeret med lyserød). Selve bryghuset er markeret med sort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Museum.

Det kræver en dispensation fra lokalplanen, hvis broen skal gøres permanent. Men det har affødt flere klager – blandt andet fra Københavns Museum. Her mener man, at kommunen ignorerer den historiske betydning, området har.

»Den markante skanse er endvidere det bedste bevarede stenbyggede element i Christian IV's oprindelige forsvar af hovedstaden og har således særdeles høj værdi,« skriver museet i klagen.

Voksende bekymring

Københavns Museum ser med »voksende bekymring på denne stadige indgriben i det beskyttede areal«, lyder det videre:

»Elementerne forringer den besøgendes mulighed for at forstå og opleve det tidligere militære havneforsvarsværk i en aflæselig historisk og landskabelig sammenhæng.«

Museet påpeger samtidig, at der allerede eksisterer flere brugbare alternativer i det umiddelbare område – Bryghusbroen 35 meter væk og Prinsens Bro cirka 175 meter væk.

Christian 4.s Bryghus blev bygget som en del af Københavns befæstning i 1608. Ifølge Københavns Museum har den markante skanse »særdeles høj kulturhistorisk værdi«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv).

Også Indre By Lokaludvalg er skeptisk over for at gøre gangbroen permanent. De mener ikke, de er blevet ordentligt hørt i processen.

»Etableringen af konstruktioner, som ændrer »byskabet«, bør altid ske på grundlag af en lokalplan eller et lokalplantillæg. Det sikrer, at det politiske grundlag for projektet er i orden, og det giver offentligheden mulighed for at udtale sig om projektet, eftersom en lokalplan eller et lokalplantillæg skal i offentlig høring. En naboorientering er ikke en offentlig høring,« skriver lokaludvalget.

Her mener man samtidig, at en eventuel bro også bør kunne bruges af cyklister og ikke kun fodgængere.

Omvendt er Dansk Arkitektur Center, som holder til i BLOX, positive over for ideen.

»Gangbroen gavner forbindelserne rundt om BLOX-bygningen og fremmer derfor også adgangen til Dansk Arkitektur Center. Mange tak for dette,« skriver direktør Kent Martinussen i et høringssvar.

10. oktober skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til gangbroens fremtid.