København trænger til en gigantisk folkefest. Nu skal du gribe chancen

Vi københavnere kan gribe EM som en mulighed for at genrejse vores by. Book bord på en restaurant inden kampene. Find en storskærm og tag de venner med, du har savnet under lockdown. Lad os gøre EM til en kæmpe fest. Vi trænger til det.

 
EM 2020 starter fredag den 11. juni. Her får du det fulde overblik over de første danske kampe. Video: August Bang. Grafik: Kenneth Holm Dahlin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da vi her på redaktionen i sidste uge drak fredagsøl, var det lidt af en milepæl. For første gang oven på en lang coronavinter med hjemsendelser og lockdown var vi samlet socialt. Det var tiltrængt, vi har savnet det. Vi købte kolde øl og vand og hoppede ombord på en kanalrundfart i Københavns havn.

Sejlturen rundt i havnen viste mig to ting: at København er ved at komme op i gear igen – det vrimlede med mennesker på barer, restauranter og havnekanten, som nød solen og et glas. Men også at der på mange måder er lang vej igen, før vi er tilbage på et niveau som før corona.

Båden, vi sejlede kanalrundfart i, var kun halvt fyldt. Der var ganske få turister ombord. Da vi sejlede forbi Københavns ultimative vartegn på Langelinje, stod blot fire turister ved Den Lille Havfrue. Væk var horderne af krydstogtgæster og turbusser.

På samme måde melder mange museer i byen om tomme sale og halve besøgstal sammenlignet med før corona. Zoologisk Have mangler gæster i en grad, så de nu desperat må bede folk om at donere penge, så dyrene kan få mad.

Så vel er byen på vej ud af coronadvalen, men der er fortsat langt igen. Der mangler mennesker og leben i byen. Flere turister og gæster, mere liv, færre restriktioner og den endelige, fulde genåbning af samfundet. Efter at politikerne torsdag vedtog en yderligere genåbning, har vi alle nu en chance for at gøre vores.

For i dag indledes europamesterskaberne i fodbold – en af sommerens største begivenheder på kontinentet. Lørdag spiller det danske herrelandshold sin første kamp i turneringen, mod Finland. Det helt unikke ved denne slutrunde er, at Danmark ikke alene deltager, men er en af 11 europæiske værtsbyer.

Parken i København lægger græs til fire kamp ved EM, og i de første tre spiller det danske landshold de indledende gruppekampe på hjemmebane. Et europamesterskab i fodbold er formentlig det største og mest prestigefyldte sportsarrangement, der nogensinde er afholdt i København. Også selvom Danmark kun er én af flere værtsnationer. Det er derfor ikke kun en stor begivenhed for landsholdet og de danske roligans, men for hele København og hovedstadsområdet.

Fra i dag sætter Berlingske for alvor tryk på dækningen af EM. Hele Metropol-sektionen kredser i dag om europamesterskabet, og vi har stærke profiler klar til dækningen. Vores hold på de danske kampe er journalisterne Uffe Taudal og Martin Borre, der analyserer kampene og uddeler karakterer til de danske spillere.

Berlingskes indlandsredaktion vil dække EM tæt som københavnerbegivenhed, og så har vi forstærket avisens hold med en stærk transfer: Lykke Friis er direktør i Tænketanken Europa, tidligere minister og meget mere. Men én ting har været gennemgående i hendes liv – en glødende passion for fodbold.

Gennem hele slutrunden skriver Lykke Friis for Berlingske. Hun vil analysere og kommentere EM for os. Ikke kun som en begivenhed for fodboldfans, men som et kæmpe internationalt event, hvor politik, nationalitet, kultur og en hulens masse følelser og håb på tværs af Europa spiller ind. Som når England og Skotland 18. juni mødes i en kamp, hvor dramaet om Brexit og skotternes ønske om selvstændighed lurer symbolsk i kulissen. Lykke Friis’ analyser kan kun blive interessant læsning.

De fire EM-kampe i København skulle have tiltrukket fodboldfans fra hele verden og skabt over 100 millioner kroner i omsætning fra turister. Sådan kommer det ikke til at gå, og for eksempel bliver Parken kun to tredjedele fyldt til kampene. Håbet er alligevel, at kampene i København kan varsle starten på en genrejsning af hovedstaden. Byen bliver eksponeret for hele verden, og måske kan det minde potentielle turister om, at København er et besøg værd.

Interesseorganisationen HORESTA anslår, at coronaen har kostet Danmark godt 40 milliarder kroner i tabte indtægter fra turismen, hvoraf langt det meste er forsvundet i hovedstadsområdet. Omregnet i fadøl på en bar svarer det ifølge HORESTA til, at hver eneste dansker skal købe 173 fadøl for at kompensere for de tabte indtægter.

Mindre kan nok gøre det for selv den mest tørstige fodboldfan. Men vi københavnere kan gribe EM som en mulighed for at genrejse vores by. Book bord på en restaurant inden kampene. Kom i stemning med god mad og et par øl. Tag til storskærmsfest et sted i byen, og tag de venner med, du har savnet under lockdown.

Genfind følelsen af en – coronasikret – folkemængde, og oplev det fællesskab og sus, en landskamp og dansk succes kan give. De danske spillere på banen skal stå for præstationerne. Vi andre kan levere stemningen og medvirke til, at København danner en perfekt ramme for kampene, og at livet og glæden vender tilbage. Lad os gøre EM i fodbold til en kæmpe fest. Vi trænger til det.

Indlands- og Metropolredaktør på Berlingske, Kasper Krogh Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Kasper Krogh er redaktør for indland og Metropol på Berlingske.