København skriger på boldbaner. Nu vil arkitekter stable dem i syv lag

Hovedstaden skal være foregangsland på at løse det problem, som deles af storbyer verden over, mener arkitekter.

Arkitektfirmaet Werk vil give københavnerne mere plads at dyrke idræt på. Det skal ske i såkaldte sportstårne som det, der er vist her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Idrætten i København har trænge kår og skriger på mere plads. Efterspørgslen er nemlig stor, og ventelisterne tilsvarende kilometerlange.

Men det mener arkitekterne fra Werk Arkitekter at have fundet en løsning på. De foreslår at stable boldbaner ovenpå hinanden, så de kommer til at udgøre ét stort sportstårn.

Det skriver Politiken.

Håbet er, at København kan blive et foregangseksempel på at løse den udfordring, der hersker i mange andre storbyer, fortæller firmaets kreative direktør, Thomas Kock.

»De store pladskrævende sportsgrene er en udfordring i forhold til fortætningen af byerne. Tanken er, at vi kan stable os ud af den. Det her kan vise en løsning. Vi synes, at det vil være en interessant måde at bruge byens kvadratmeter så smart som muligt på,« siger han til Politiken.

Arkitektfirmaet foreslog første gang ideen om sportstårne for fire år siden. Siden har arkitekterne arbejdet videre med sine udkast og har nu tegnet det som en trækonstruktion, der vil være bedre for miljøet.

»I stedet for at optage enorme arealer til kun én enkelt boldbane foreslår vi at placere fem, syv eller endnu flere multifunktionelle faciliteter oven på hinanden«, lyder det på arkitektfirmaets hjemmeside. Fold sammen
Læs mere
Foto: Werk Arkitekter.

»Udover at være social bæredygtig vil den også være miljømæssig bæredygtig. Så den kan bonne positivt ud på alle parametre,« uddyber Thomas Kock til Berlingske.

Werk Arkitekter foreslår selv blandt andet Kødbyen på Vesterbro, Nørrebroparken, Kalvebod Brygge eller parkeringspladserne i Ørestaden som mulige byggegrunde for sportstårne.

København er 400 fodboldbaner bagud

Problemet er velkendt. København har færre idrætsfaciliteter pr. indbygger end noget andet sted i landet, og Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan børn og unge står længe på venteliste, inden de kan komme til at snøre fodboldstøvlerne. Der mangler simpelthen baner.

En opgørelse, DBU København offentliggjorde i november sidste år, viser, at der i 13 af de største fodboldklubber i København var 2.440 børn på venteliste.

Sammenligner man adgangen til fodboldbaner pr. indbygger med tal fra provinsen, så er hovedstaden cirka 400 11-mands fodboldbaner bagud.

Og hvis man kigger på et kort over København, så er det »svært at anlægge 400 fodboldbaner, lige meget om det skal være kunstgræs eller ej«, lyder det fra Københavns kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard (R).

»Der er ikke noget nemt svar på det her. Det kræver reelt en bedre langsigtet planlægning af Københavns idrætsfaciliteter at arbejde os ud af de her udfordringer,« sagde hun til Berlingske i april.

Til Politiken oplyser kommunen, at borgmesteren er på ferie og derfor ikke kan svare på, hvad hun mener om arkitekternes idé, som fortsat stadig er på tegnebrættet.

»Vi håber jo, at der er nogle, der en dag vil tage den til sig,« siger Thomas Kock fra Werk Arkitekter til Berlingske.