København er en af de få kommuner, der er klar til den nye affaldssortering

Alle landets kommuner skulle fra 1. juli opgradere deres affaldssortering, men sådan blev det ikke. Kun ti kommuner er klar til at sortere deres affald i ni dele. En af dem er Københavns Kommune.

København er klar til at sortere mere af deres affald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mad, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald.

Fra den 1. juli skal det sorteres i hver deres spand i alle landets kommuner. Det var i hvert fald, hvad regeringen og et bredt flertal i Folketinget blev enige om, da de for et år siden indgik en aftale om en klimaneutral affaldssektor i 2030.

Nu, hvor den nye affaldssortering står klar til at blive implementeret, er billedet lidt et andet. Kun 10 ud af landets 98 kommuner er klar til at sortere deres affald i ni dele.

En af dem er Københavns Kommune, hvor den nye ordning i første omgang gælder for 290.000 etageboliger i København og villaejendommene på Østerbro.

»Jeg er godt tilfreds med, at vi i Københavns Kommune er blandt de første til at komme i gang med de nye affaldsfraktioner, som vi har fået udstukket af Miljøstyrelsen. Samtidig hjælper det også på vores egen målsætning om at genanvende 70 procent af vores husholdningsaffald i 2024,« siger Merete Kristoffersern, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, i en pressemeddelelse.

Københavnerne kan nøjes med at sortere deres affald i otte dele, da kommunen har valgt at slå mad- og drikkekartoner og plast sammen. Kommunen er nu i gang med at påklistre de nye mærkater for affaldssortering på plastbeholdere i Københavns mange baggårde, hvilket kan tage op til to måneder. Kommunen understreger dog, at de nye forhold er gældende, selvom mærkaterne ikke er på plads endnu.

»Det er en større omstilling af affaldsindsamlingen, hvorfor vi selvfølgelig kan risikere nogle begynderudfordringer med både skiltning og indsamling. Derfor passer det også fint, at vi går i gang med omstillingen, lige som mange københavnere er på sommerferie,« siger Merete Kristoffersen.

Urealistisk

En af landets mange kommuner, der ikke har kunnet nå fristen for implementeringen af den nye affaldssortering, er Gladsaxe.

Her har kommunen fået lov til at udskyde implementeringen, da den på nuværende tidspunkt er bundet af en udbudskontrakt med en virksomhed, der henter affald. Kontrakten udløber 2024, og denne hindring er en realitet for flere af de kommuner, der har måttet opgive at nå aftalens deadline den 1. juli. Derfor har regeringen givet de kommuner, der ikke kunne nå det, dispensation frem til udgangen af 2022.

»Det var en urealistisk deadline, medmindre man tilfældigvis var i gang med at ændre sine affaldsordninger i forvejen. Normalt tager det et par år at lave sådanne ting, siger Malene Matthison-Hansen, projektleder på affaldsområdet i Gladsaxe Kommune, til Jyllands-Posten.

Aftalen om en klimaneutral affaldssektor, som den nye affaldssortering er en del af, har til formål at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med cirka 0,7 millioner ton inden 2030. Udover mere affaldssortering, der skal mindske danskernes produktion af affald, skal Danmark ifølge aftalen have fjernet 80 procent af plastikaffaldet fra forbrændingsovnene inden 2030.