Klage bremser kunstgræsbane i København, mens flere hundrede børn er på venteliste

Klagenævn slår fast, at Nørrebroparken er fredet og skal være for alle, mens den lokale fodboldklub får afvist ønsket om flere kunstgræsbaner. Det sker, selvom flere hundrede unge står på klubbens venteliste.

Nørrebroparken, hvor boldbaner kan anes i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nu blevet afgjort, om medlemmer af boldklubben Nørrebro United vil få mere plads at spille på i Nørrebroparken i København.

I februar i år vedtog et flertal på 53 ud af 55 medlemmer i Borgerrepræsentationen at bevilge omkring otte millioner kroner til en ny kunststofbane i Nørrebroparken ved siden af den eksisterende kunststofbane.

Parken er som så mange andre parker i Københavns Kommune fredet. I juni sagde Fredningsnævnet for København dog ja til at dispensere fra fredningen, så banen kunne blive anlagt.

Men den dispensation fik sidste sommer Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet til at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Foreningen har fået medhold, hvilket betyder, at Nørrebro United ikke får flere kunstgræsbaner.

Det oplyser parterne på Facebook.

»Afgørelsen er i første omgang en stor mavepuster for Nørrebro United og mange af de igangsatte og fremtidige udviklingsprojekter,« skriver fodboldklubben og hæfter sig ved, det kan være svært at give alle børn og unge en plads i idrætten og foreningslivet.

»Nørrebro United er Danmarks tredje største fodboldklub for 0-12-årige, men har alligevel i skrivende stund 790 børn og unge på klubbens venteliste.«

Bestyrelsen, udvalget og administrationen er »naturligvis ekstremt skuffede over beslutningen«, skriver boldklubben, men »giver ikke op på arbejdet med at få etableret nye idrætsfaciliteter og styrke foreningslivet på Nørrebro«.

Et åndehul i brokvarteret

Miljø- og Fødevareklagenævnet lagde i afgørelsen særlig vægt på, at Nørrebroparken er et grønt åndehul for beboerne i den tætbebyggede bydel.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening, der glæder sig over afgørelsen, i et Facebook-opslag.

»En kunstgræsbane på den ansøgte placering vil betyde, at det eneste tilbageværende større areal i parken fremover vil være forbeholdt en begrænset brugergruppe på bekostning af parkens øvrige brugere. De vil i så fald vil være henvist til mere perifere arealer i parken,« skriver de og uddyber:

»Det er vigtigt, at de fredede parker i København er tilgængelige for alle, og at delarealer ikke lukkes for almindelig brug. Det er også vigtigt, at vi bruger de fredede arealer til at fremme biodiversiteten.«

Danmarks Naturfredningsforening kommenterer ligeledes på problemet med at give alle børn og unge en plads i idrætten og foreningslivet i København:

»Det store behov for idrætsfaciliteter bør dækkes på andre måder. Blandt andet ved at gøre plads til nye idrætsfaciliteter i de forholdsvis få byudviklingsområder, der er tilbage i København.«