Kaos i Alternativet i København efter valgbommert: Gruppeformand vil vige pladsen på rådhuset

Efter at en anden politiker fra Alternativet ved kommunalvalget fik flere personlige stemmer end gruppeformand Kim Hjerrild, har han bedt om lov til at overlade posten til partifællen. Det sker på baggrund af en fejl fra partiets side, lyder forklaringen fra Alternativet.

Kim Hjerrild, gruppeformand for Alternativet i København, er blevet valg ind i Borgerrepræsentationen i København. Nu vil han af med pladsen med henvisning til en fejl begået af partiet i forbindelse med opstillingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr/Københavns Kommune
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forbindelse med kommunalvalget i Københavns Kommune begik Alternativet en fejl, der har skabt stor forvirring om, hvem der fra januar skal sidde i Borgerrepræsentationen for Alternativet.

Gruppeformanden for partiet, Kim Hjerrild, blev valgt ind, men har nu bedt om lov til at undlade at indtage pladsen og i stedet videregive denne til partifællen Christina Olumeko.

Forvirringen skyldes, at Alternativet ved en fejl blev registreret som partiliste i stedet for at være sideopstillet, som partiet ønskede det. Fejlen er begået af partiet og altså ikke af kommunen, oplyser Kim Hjerrild.

Partier med partiliste prioriterer selv, hvem de helst vil have valgt ind, mens man med sideopstilling lader vælgerne bestemme, og dermed fordeler mandaterne efter personligt stemmetal.

Det kan virke teknisk, men i praksis betyder det, at Kim Hjerrild har opnået en plads i Borgerrepræsentationen, fordi partiet havde placeret ham højt på stemmesedlen – Christina Olumeko fik næsten dobbelt så mange personlige stemmer.

Derfor vil Kim Hjerrild nu overlade posten til Christina Olumeko, fremgår det af en anmodning om at blive fritaget fra pladsen, som Borgerrepræsentationen skal tage stilling til på et møde 2. december.

Kim Hjerrild annoncerede dette i et opslag på Facebook, hvor han fik stor opbakning fra sine partifæller til at vige pladsen og overlade denne til Christina Olumeko.

»Du er en hædersmand, Kim. Og en fantastisk finansordfører. Glæder mig altid til dit selskab,« skriver Torsten Gejl, folketingsmedlem og politisk ordfører for Alternativet

Ifølge Kim Hjerrild selv skyldes det dog ikke, at han vil give posten til det partimedlem, flest satte personligt kryds ved. I stedet anmoder han om fritagelse »grundet arbejde«, hvilket er en af de gyldige grunde i loven til, at en folkevalgt kan blive fritaget fra at være blevet valgt.

»Jeg har ikke noget imod at give pladsen til Christina Olumeko, men argumentet er de arbejdsmæssige forhold. Det er det primære argument,« siger Kim Hjerrild.

Hvis fritagelsen ikke bliver godkendt, har du så mulighed for at arbejde mindre?

»Så har vi en ny situation, og så kan jeg sagtens tage mit mandat op, men det tror jeg ikke bliver realiteten.«

Har du undersøgt, om du har mulighed for at trappe ned på dit arbejde?

»Nu har jeg haft det her job i tre år og siddet i Borgerrepræsentationen, så det ville jeg sagtens kunne finde ud af med min ledelse. Der er ingen problemer i det.«

Er det så ikke forkert at bede om fritagelse med den begrundelse, at du har for meget arbejde?

»Nej.«

Hvorfor ikke?

»Som tingene udvikler sig her, kan jeg gøre en større forskel ved at bruge min fulde arbejdskapacitet på at fremme grøn og cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder.«