Julemarked placeret midt på central cykelsti skaber røre: »Ved ikke, om jeg skal grine eller græde«

Afspærring af en cykelsti i indre København skaber stor debat. Cyklister er sure over, at deres cykelsti er blevet spærret af. Arrangøren af julemarkedet siger, at de bryder færdselsreglerne.

 
Julemarkedet på Højbro Plads skaber i år debat, fordi markedet optager cykelstien, der går ind over Højbro Plads. Video: Jonas Mark Ingvardsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opsigtsvækkende afspærring af en central cykelsti i København vækker nu undren hos Indre By Lokaludvalg og flere cyklister.

I forbindelse med julesæsonen har Teknik- og Miljøforvaltningen i København givet midlertidig tilladelse til at afspærre den dobbeltrettede cykelsti på Højbro Plads. Afspærringen dækker 21 meter, som Julemarked Højbro Plads nu bruger til netop et julemarked.

Hundredvis af cyklister, der hver dag gør brug af cykelstien, er derfor henvist til at stå af cyklen og trække hen over Amagertorv – uden om julemarkedet. Alternativt kan de cykle rundt om julemarkedet op mod Christiansborg.

I praksis vælger mange cyklister imidlertid at bryde færdselsreglerne og cykle ud på Amagertorv, hvor der kommer gående fra Strøget. Det skaber flere farlige situationer omkring julemarkedet. Indre By Lokaludvalg skriver i et brev til Teknik- og Miljøudvalget, at den trafikale sikkerhed omkring cykelstien »ikke er i orden«.

På Facebook, hvor Indre By Lokaludvalg har delt et billede af afspærringen af cykelstien, bliver løsningen mødt af hovedrysten:

»Ved ikke, om jeg skal grine eller græde,« skriver Frederik Friis Sand, som blandt andet bliver bakket op af Madeleine Risom:

»Godt, der handles, vildt provokerende at spærre for cykelstien,« skriver hun.

En række cyklister, der cyklede hen over Amagertorv i stedet for at stå af og trække, undrer sig over, at 21 meter af deres cykelsti var blevet inddraget:

»Det er lidt mærkeligt. Det giver ikke mening, når man tænker på, hvor lidt julemarkedet reelt ud får ud af det, og hvor meget kaos det giver,« sagde Sebastian Thranow til Berlingske, der besøgte Højbro Plads fredag formiddag.

Det samme sagde Elly Gad, der også kom cyklende fredag formiddag:

»Vi har i forvejen trange kår som cyklister, så det undrer mig da. Men omvendt skal der også være plads til turisterne.«

Ikke hensigtsmæssigt

Berlingske har spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen, hvorfor man har valgt at afspærre dele af cykelstien på Højbro Plads. Forvaltningen oplyser, at den har givet julemarkedet tilladelse til at afspærre cykelstien for at undgå sammenstød mellem cyklister og markedets gæster.

Tidligere er julemarkedets gæster – navnlig turister – gået ud på cykelstien, fordi de ikke har været opmærksomme på, at det var en cykelsti. Derfor har man forsøgt sig med en anden løsning i år.

Forvaltningen er imidlertid bevidst om, at den nye løsning ikke virker efter hensigten:

»Vi fører løbende tilsyn med afspærringen og forsøget, og vi har kontaktet Københavns Politi på baggrund af information fra lokaludvalget og informeret om, at visse cyklister tilsyneladende ikke står af og trækker, men i stedet kører over Amagertorv, som er fodgængerzone, for det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt,« siger Mikkel Halbye Mindegaard, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

»Konflikter, sammenstød og påkørsler«

Berlingske mødte Julemarked Højbro Plads’ arrangør, Michael Deutsch, på Højbro Plads.

Kan du ikke se, at det er irriterende for cyklisterne, at en del af deres cykelsti er spærret af?

»Det drejer sig om 21 meter, hvor cyklisterne skal stå af cyklen og trække, eller hvor man kan køre omkring. Der er også skiltet, som der skal være ifølge loven,« sagde han.

Han henviser til, at løsningen ved tidligere års julemarkeder, hvor der har været cykelsti, har ført til »konflikter, sammenstød og påkørsler«. Derfor har julemarkedet og forvaltningen forsøgt sig med en anden løsning i år.

Men med denne løsning skubber du bare problemet ud på Amagertorv – ud mod Storkespringvandet?

»Vi følger reglerne. Lige nu er det cyklisterne, der ikke overholder færdselsreglerne. De kører på gågaden. De skal stå af og trække, hvis de altså ikke vil cykle hele vejen rundt om.«