»Jeg dræber også gerne en muslim eller to«: Lokalformand tager skarpt afstand fra Nye Borgerlige-kandidats udtalelser

Ekstraordinære og grænseoverskridende kommentarer fra en lokal Nye Borgerlige-kandidat får partiet til at tage skarpt afstand. Partiet oplyser, at kandidaten nu er ekskluderet fra partiet.

Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund. I går samledes partiets hovedbestyrelse og ekskluderede en kandidat i Halsnæs efter en stærkt grænseoverskridende kommentar. Partiet oplyser, at kandidaten vil blive bedt om at tage sine valgplakater ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lokal kandidat til kommunalvalget i Halsnæs Kommune for Nye Borgerlige er nu mere kandidat af navn end af gavn.

Det sker efter kandidaten, der ligger nummer to på listen (ud af to), angiveligt har skrevet kommentarer på sociale medier, som ifølge partiet er langt over stregen.

»Jeg dræber også gerne en muslim eller to,« lyder en kommentar fra kandidaten i et billede, som nu deles bredt på sociale medier.

Nye Borgerliges lokalformand for Frederikssundkredsen – Frederikssund og Halsnæs Kommuner – Karl Andersen er bekendt med kommentarerne og tager stærkt afstand fra dem.

Dog kommer forfatteren af kommentaren stadig til at optræde på stemmesedlen 16. november.

»Han kan ikke fjernes fra kandidatlisten. Det er for sent nu, så teknisk set stiller han op, men det bliver ikke i Nye Borgerlige-regi, for vi tager klart afstand fra sådan nogle udtalelser,« siger Karl Andersen og fortsætter:

»Det er slet ikke vores dna.«

Hvad tænker du om de udtalelser?

»Det har ingen gang på jord hos os. Det er ikke noget, vi har nogen som helst forventning om, at vores kandidater kommer med den slags udtalelser. Det er klart, at vi er chokeret,« siger lokalformanden.

Har I været bekendt med grænseoverskridende udtalelser fra kandidaten?

»Nej, det har vi ikke. Dette er første gang, at vi er blevet opmærksomme på det. Der har ikke været noget før overhovedet. Så vidt jeg forstår, er det en forholdsvis gammel kommentar. Personerne, der har fundet det, har virkelig gravet,« siger han:

»Det er ikke noget, vi overhovedet har hørt om før. Det er klart, at hvis der havde været noget, der overhovedet lignede det, havde vi jo taget affære for længst.«

Nye Borgerlige oplyser til Berlingske, at partiets hovedbestyrelse i går aftes mødtes og besluttede at ekskludere kandidaten som medlem af partiet. Partiet oplyser også, at kandidaten vil blive bedt om at tage sine valgplakater ned, og at »shareholders« og medlemmer vil blive opfordret til ikke at sætte sin stemme ved ham.

Karl Andersen, ved du, hvilken kontekst kommentaren er skrevet i?

»Nej. Nej. Det har jeg ikke. Jeg må ærligt indrømme, at jeg har andet at bruge min tid på end at grave adskillige år gamle kommentarer frem på Facebook, eller hvor det nu har ligget.«

Er der nogen tvivl, som kan komme kandidaten til gode, og vil du prøve at komme til bunds i det?

»Jamen, vi er til bunds i det, og den er ikke længere end, at vi tager klart afstand fra den slags. Det er ikke noget, som ligger i Nye Borgerliges dna, så den er egentlig ikke længere end det, og han er ikke officielt kandidat for Nye Borgerlige længere. Der er ikke noget at forsvare der.«

Berlingske forsøger fortsat at få en kommentar fra den ekskluderede kandidat.