Indbrudstyven er tilbage efter coronadvale: En nordsjællandsk kommune er særlig hårdt ramt

Indbrudstyvene er tilbage på arbejde efter halvandet år med coronavirus, og de seneste uger bliver særligt tre ting stjålet fra nordsjællandske hjem.

Nordsjællands Politi har luret tyvenes gængse fremgangsmåde og indsat en særlig form for patrulje. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Borberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danskere lukker døren op til et hjem, hvor der har været ubudne gæster – og hvor der lige pludselig mangler personlige ejendele.

For selvom danskerne de seneste år generelt har anmeldt færre og færre indbrud, så får landets politikredse for tiden et stigende antal anmeldelser.

Særligt danskernes private hjem bliver udsat for indbrud, og antallet af anmeldelser om indbrud i beboelser – alt fra villaer til kollegieværelser – er steget med 21 procent fra første til andet kvartal i år.

Gentofte er den kommune i hele landet, som oplever den største stigning i antallet indbrud, kun overgået af Rødovre.

Henrik Sejer, politikommissær ved Nordsjællands Politi, kalder udviklingen »alarmerende«.

»Vi begynder at nærme os en normalisering, efter at folk har arbejdet hjemme, og grænserne har været lukkede, hvilket ellers har givet tyvene sværere arbejdsvilkår,« siger Henrik Sejer.

Tyvenes fremgangsmåde

To områder inden for grænserne af Nordsjællands Politikreds er hårdt ramt af indbrudsstigningen.

Det gælder Gentofte og Hellerup, som også tidligere har været populære blandt tyve, der måske forventer, at udbyttet er størst i de to kommuner, fortæller Henrik Sejer.

I Gentofte var der 77 indbrud i hele 2020, mens der indtil videre i 2021 har været 139 anmeldte indbrud. Det svarer til en stigning på over 80 procent.

Henrik Sejer fortæller, at man iværksætter ekstra indsatser i områderne for at dæmme op for indbruddene. I Gentofte har politiet blandt andet holdt øje med, hvem der ankom og afrejste med S-toget, fordi mange indbrud skete omkring stationen.

På det seneste har man indsat cykelpatruljer, og det har en grund: Politiet har luret tyvenes gængse fremgangsmåde, og i den sammenhæng fungerer cykler bedre end brummende patruljebiler.

»Vi ved, at tyvene går ud i områder, hvor de laver indbrud. Tyvene samler tyvekosterne ude ved vejen eller et sted i nærheden, og så kommer der en bil og samler det op efterfølgende,« forklarer Henrik Sejer:

»Så derfor er det svært at komme i nærheden af tyvene, hvis vi er kørende, for lige så snart vi er i nærheden af dem; hvis de om natten hører bilen eller ser billygter, så hopper de ind i en busk, hvor der er mørkt, og så finder vi dem ikke umiddelbart.«

Smykker, kontanter og IT

Henrik Sejer kan ikke give et overordnet signalement af, hvem der står bag indbruddene i politikredsen for tiden. Men de seneste uger er tre former for tyvekoster i høj kurs; og det kan sige noget om, hvem tyvene er.

»I øjeblikket ser vi meget, at tyvene stjæler det, de kan have med i hænderne. Vi ser, at der bliver stjålet smykker, kontanter og it og sådan noget letomsætteligt, som de kan bære.«

»Det kunne indikere, at det kunne være udenlandske tyve eller unge tyve. Det er ikke designmøblerne, som vi ser, bliver stjålet i Gentofte for øjeblikket. Men det er ikke nogen fast regel, for det skifter hele tiden,« siger Henrik Sejer.

Nok oplever Gentofte og Hellerup en stigning i antallet af indbrud, men borgere bør generelt sørge for, at deres husstande ser beboede ud, specielt i ferietider som nu, betoner Henrik Sejer.

Han har et par gode råd til, hvordan man holder indbrudstyvene væk.

»Alle de ting, der signalerer, at man er rejst bort, skal man prøve at minimere. Få nogle naboer ind og tænde noget lys nogle forskellige steder, sæt en automatisk tænd og sluk-kontakt op, så der er noget liv, sørg for, at græsset er slået, at skraldespanden er tømt, og at der holder en bil i indkørslen, så der ser beboeligt ud,« forklarer politikommissæren.