I værste fald kan det betyde fyresedler: Københavns Kommune krævede ulovligt affaldsgebyr fra små virksomheder

Mindre virksomheder i København har i årevis betalt et affaldsgebyr i strid med loven. Regningen lander nu hos Københavns Kommune – og sagen kan meget vel få konsekvenser for kommunens involverede, vurderer en forvaltningsekspert.

Højesteret slog i december 2019 fast, at Københavns Kommune i en konkret sag burde have givet dispensation fra et bestemt gebyr. Sagen handlede om en it-virksomhed, der var drevet fra en privat adresse. Det eneste affald var et par breve om året, skrev Politiken. Nu får sagen betydning for flere tusinde andre sager med små virksomheder, der forventes at have meget lidt affald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regningen er løbet op i omegnen af ti millioner kroner, eftersom Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning i 9.000 sager skal betale penge tilbage til små virksomheder, der ulovligt er blevet afkrævet affaldsgebyr. Det skriver Politiken.

Og det kan i værste fald få konsekvenser for de ansatte, vurderer professor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

»Det kan godt være, at det får personalemæssige konsekvenser,« siger Sten Bønsing, men understreger, at han ikke kender det interne forløb. Det kan være en skærpende omstændighed, hvis de ansvarlige er blevet gjort bekendt med fejlen, forklarer han.

»Det kan være, at der undervejs i forløbet er nogle, som har forsøgt at råbe op.«

Tilbagebetalingen er et resultat af forvaltningens og et eksternt advokatfirmas vurdering på baggrund af en højesteretsdom fra 7. december sidste år.

Samtidig har Københavns Kommune fået skarp kritik i sagerne om affaldsgebyr af Folketingets Ombudsmand.

Den 8. februar i år skrev ombudsmanden, at selvom landsretten havde dømt, at der ikke var hjemmel til at afkræve affaldsgebyr for de små virksomheder, havde Københavns Kommune via Gældsstyrelsen fortsat opkrævet gebyret.

Centralt i sagen er, at det ulovlige gebyr blev afskaffet i 2019, men blev fra 2011 og frem til 2019 afkrævet af alle virksomheder. Ifølge højesteretsdommen burde små virksomheder med meget lidt affald være blevet fritaget for gebyret, men det skete ikke i Københavns Kommune.

Det får nu betydning i 9.000 andre sager med små virksomheder, der menes at have meget lidt affald, skriver Politiken.

»Det er ikke noget, der sker tit, men en gang imellem støder man på disse sager. Der er næsten daglig sager, hvor noget bliver opkrævet ulovligt,« siger Sten Bønsing, der forklarer, at denne slags sager ikke umiddelbart er sjældne.

»Det er et problem, hvis det er en systemfejl. På den måde bliver det mere alvorligt, fordi det har konsekvenser for mange andre,« vurderer han.