I Socialdemokratiets København skal lægen bo dør om dør med sosu’en og buschaufføren. Men virkeligheden er en anden

Regeringens udspil om almene boliger er tydeligt timet til Socialdemokratiets kommunalvalgkamp i hovedstaden. Det skal stække Enhedslisten i København og puste liv i drømmen om at tippe den grønne bastion på Frederiksberg. Men der skal langt mere til, før vi får den blandede hovedstad, S drømmer om.

»Lanceringen fem uger før kommunalvalget er på ingen måde tilfældigt. Da Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad Bek skulle præsentere sit udspil i Berlingske og senere på de obligatoriske sociale medier, var han flankeret af Socialdemokratiets spidskandidater på Frederiksberg og i København, og udspillet er på mange måder en håndsrækning til de to,« skriver Berlingske-redaktør Kasper Krogh.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens nye udspil »Byer med plads til alle« handler officielt om alle landets større byer, men reelt og frem for alt om hovedstaden. De 30 siders udspil kredser igen og igen om København og Frederiksberg og nævner kun enkelte steder landets øvrige større byer. Hovedparten af de ti milliarder kroner, regeringen vil skyde i en ny fond til at bygge mere alment, forventes udmøntet i Storkøbenhavn.

Lanceringen fem uger før kommunalvalget er på ingen måde tilfældig. Da boligminister Kaare Dybvad Bek (S) skulle præsentere sit udspil i Berlingske og senere på de obligatoriske sociale medier, var han flankeret af Socialdemokratiets spidskandidater på Frederiksberg og i København, og udspillet er på mange måder en håndsrækning til de to.

På Frederiksberg håber den advokatuddannede socialdemokrat Michael Vindfeldt at tippe over 160 års konservativt styre af pinden til fordel for et rødt. Han skal tale til et Frederiksberg med stadigt flere unge, børnefamilier og studerende. I det projekt passer regeringens håb om at gøre »Den Sønderjyske By« på Frederiksberg og dens 308 lejeboliger til almene boliger godt ind, samtidig med at Dybvad igen kan puste til frygten for kapitalfonde som Blackstone.

For Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen, er udspillet et velkomment rygstød i en valgkamp, hvor meget handler om at stække Enhedslistens medgang i byen. Socialdemokratiet i kommunen har i en årrække ønsket en statsligt fastsat regel om, at op mod 30 procent af alt nybyggeri kan være alment. Også selv om det har knebet med at leve op til det nuværende krav om 25 procent i København. Nu vil regeringen lægge satsen på 33 procent, hvilket giver kommunerne mulighed for at stille yderligere krav i lokalplaner.

Desuden peger regeringen på 13 mulige projekter i København, hvor der kan bygges flere almene boliger og studieboliger, blandt andet på Christiania og i Sydhavn og Bispebjerg. Meget i regeringens udspil er endnu uklart, men Socialdemokratiet i København jubler over, at noget nu endelig falder hovedstadens vej fra Christiansborg – lige inden kommunalvalget. En stor del af de ti milliarder kroner fra regeringens fond bruges på København og vil ifølge udspillet skabe 15.000 nye, almene boliger.

»Det vil kunne mærkes i bybilledet. Jeg ved, jeg taler på mange københavneres vegne, når jeg siger, at det vi elsker ved byen, er dens mangfoldighed,« skrev Sophie Hæstorp Andersen på Facebook.

Skal man tro Hæstorp Andersens indlæg, vil København nu igen blive en by, hvor lægen, sosu’en, buschaufføren og IT-iværksætteren fremover vil bo dør om dør, aflevere børn i samme skole og nikke til hinanden over frostvarerne i Netto.

Men der skal langt mere til for at skabe en gennemgribende forandring af byen. 15.000 almene boliger bygget over en lang årrække ændrer ikke meget ved de grundlæggende strukturer i København, der i dag har over 637.000 indbyggere.

Tidligere analyser har peget på, at der skal bygges op mod 7.000 boliger om året i en lang årrække frem for at følge med efterspørgslen i København og Frederiksberg.

Byen er i forvejen delt op i segmenter. Folk bor i høj grad i områder med naboer, der ligner dem selv. Der er særdeles stor forskel på de københavnere, der bor på Østerbro og i Tingbjerg. Eller i Humlebyen kontra Valby Langgade. Både hvad angår uddannelser, indkomst og levevilkår ligner vi naboen. Det skyldes et væld af dynamikker, hvor udbuddet af almene boliger er én ud af mange faktorer og knapper, der kan skrues på.

Andre – som for eksempel et indgreb på et heftig ejerboligmarked, holder regeringen fingrene fra. Men regeringen valgte med de almene boliger et værktøj med klar ideologisk kant. Og som samtidig passer smukt ind i partiets kommunalvalgkamp, særligt i København.

Med udspillet har Sophie Hæstorp Andersen nu et modsvar til Enhedslisten, der hamrer løs på socialdemokraterne for i for høj grad at tilgodese det private boligmarked. Samt noget at vise frem til de politifolk, sygeplejersker og buschauffører, som partiet vil fastholde i byen, men som i dag har svært ved at finde en ejerbolig, de kan betale.

Kasper Krogh er redaktør for indland og Metropol på Berlingske

Kasper Krogh er indlands- og Metropol-redaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.