I otte måneder har svømmehallen ligget stille, og Allan har set hvert femte medlem forsvinde

Danske idrætsforeninger mistede knap 90.000 medlemmer i 2020. Det kan blive et problem for folkesundheden, lyder det fra eksperter, der er bekymrede for, at ikke alle melder sig ind igen, når landet åbner.

Allan Nyhus er formand for Hovedstadens Svømmeklub, der har mistet 2.000 medlemmer – hovedsagelig børn og unge – i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bassinet er tomt for mennesker, stolene er stablet, og det eneste, man kan høre, er vandet, som løber i ristene langs bassinkanten.

Her er ingen forældre, ingen legende børn, ingen, der svømmer baner. Sådan er det fredag, da Berlingske er på besøg, og sådan har det været i hovedparten af det seneste år i Flintholm Svømmehal på Frederiksberg. Konsekvenserne af det kan blive alvorlige, lyder det fra svømmeklubbens frivillige formand, Allan Nyhus.

»Jeg kan være nervøs for, at der er nogle børn, der glemmer, hvordan det er at gå til idræt. Som glemmer at bevæge sig,« siger han.

Hovedstadens Svømmeklub, der ejer og driver svømmehallen, har således mistet hvert femte medlem – 2.000 personer – i fjor. Der er hovedsagelig tale om børn og unge, som ikke fornyede deres medlemskab, da det udløb i sommeren 2020.

Svømmeklubben er ikke alene. Landet over taber idrætsforeninger medlemmer. I alt har foreninger under Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) samt Danmarks Idrætsforbund (DIF) mistet 89.613 medlemmer. Hos Dansk Boldspil Union (DBU) har man mistet 18.584 medlemmer, svarende til over fem procent.

Hos DGI og DIF er medlemsfaldet samlet set på godt fire procent, mens det i alderskategorien 0-12 år er på otte procent.

Dermed kan coronaåret 2020 komme til at udgøre et problem for folkesundheden – også på længere sigt – lyder det fra eksperter. For det første er der ingen garanti for, at de, der har meldt sig ud, vil melde sig ind på ny. For det andet dækker faldet i den yngste kategori formentlig over, at mange ikke er begyndt til idræt i fjor, forklarer Charlotte Bach Thomassen, landsformand hos DGI.

»Det er bekymrende, fordi vi ved, hvor afgørende det er, at man får startet op i den her alder med aktive fællesskaber, som lægger en sund og solid grundsten for et aktivt liv fremadrettet,« siger hun.

Tilbage i vandet

På glasdøren ved indgangen til bassinet i Hovedstadens Svømmeklub hænger et skilt med coronaretningslinjer, der bærer overskriften »#tilbageivandet«. Den fredag, Berlingske besøger svømmehallen, er det netop meldt ud, at også indendørs idrætsforeninger kan genåbne under nogle særlige retningslinjer. Men skiltet er fra genåbningen før sommerferien. I løbet af det seneste år har indendørs idrætsforeninger, som store dele af samfundet, skiftevis lukket og genåbnet.

I alt har Hovedstadens Svømmeklub været lukket i otte af de seneste tolv måneder, fortæller Allan Nyhus. Han er bekymret for, at den unge generation er blevet for vant til at leve gennem en skærm og derfor vil være mindre fysisk aktiv, for han kan allerede se tendensen på sine egne børn på 11 og 15 år.

»De er begge normalt meget aktive børn. Men jeg kan se, hvad det har betydet for dem, at de ikke har kunnet bevæge sig på den måde, de plejer. Jeg kan se, at det her med skærm og telefoner er noget, der trækker. Det er også det, jeg hører fra forældre i foreningen,« siger han og fortsætter:

»Det har jeg en nervøsitet for bliver forstærket hos en generation, der ikke har bevæget sig i otte måneder. Vi ved jo, at fysisk inaktivitet påvirker folkesundheden i negativ retning. Hvis vi har så mange børn og unge, der melder sig ud, er jeg nervøs for påvirkningen på den fremtidige folkesundhed,« siger Allan Nyhus.

Han er særligt nervøs for, om teenagere og udsatte grupper vil vende tilbage til foreningen. Dem har man længe kæmpet for at få fat i.

Potentielt sundhedsskadeligt

Overlæge og professor ved Rigshospitalet Bente Klarlund har advaret om, at coronakrisen kan ende som en bombe under folkesundheden. Hun er bekymret over medlemstabet i idrætsforeningerne.

»Det er trist og potentielt sundhedsskadeligt. I fremtiden, hvis vi får en ny pandemi, skal vi være mere påpasselige med at lukke ned for idrætsaktiviteter,« siger hun.

Hun er ikke overbevist om, at medlemstallene vil genoprette sig, når coronanedlukningen er overstået.

»Jeg forestiller mig ikke, at alle melder sig ind igen. Vi ved, at det er vigtigt, at man som ung kommer i gang med nogle aktiviteter, man så kan fortsætte med resten af livet,« siger Bente Klarlund.

I Hovedstadens Svømmeklub er man på ny ved at gøre klar til en genåbning. Det bliver med særlige regler for brug af omklædning og bad. Maks. to tryk på bruseren og videre, lyder det blandt andet.

Allan Nyhus håber, at det ikke også denne gang bliver en midlertidig åbning.

Opdatering 26.04.2021: Det fremgår af artiklen, at Hovedstadens Svømmeklub ejer og driver Flintholm Svømmehal. Det beror på en misforståelse. Svømmeklubben ejer og driver 3. og 4. etage i bygningen - b.la. kontorlokaler - men ikke selve svømmehallen, som drives af Frederiksberg Kommune.